latinica  ћирилица
24/04/2017 |  18:51 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Salihović podnosi krivičnu prijavu protiv Mektića (VIDEO)

Suspendovani glavni bh. tužilac Goran Salihović najavio je da će, zbog lažnog prijavljivanja i klevete, podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića. Salihović je ovo izjavio uoči današnjeg nastavka disciplinskog postupka, na kojem su, od najavljenih šest saslušana četiri svjedoka odbrane. Među njima i aktuelni poslanik u Predstavničkom domu BiH Nikola Špirić.
Mektić i Salihović - Foto: RTRS
Mektić i SalihovićFoto: RTRS

Salihović, koji je današnje disciplinsko ročište dočekao s osvrtom na prošlo, kaže da je očigledno da je Mektić svojim lažima uspio da ga diskredituje i da mu je u tome pomogao i direktor OBA-e Osman Mehmedagić Osmica.

- Nedvosmisleno je utvrđeno da je ministar Mektić izrekao gnusne laži i utvrđeno je da ja nisam vodio istragu ni za predmet zlato ni za ratne zločine, a napisao je krivičnu prijavu protiv mene, tako da ću ja sad napisati krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje i za klevetu protiv njega - rekao je Salihović.

I danas je Salihović tražio da javnost bude prisutna na ročištu, ali su vrata za novinare ipak ostala zatvorena. A iza njih svoje iskaze dalo je troje tužilaca - Božo Mihajlović, Mirza Hukeljić i Eldina Bijuk. Ali i aktuelni bh. poslanik Nikola Špirić koji je potvrdio da je njegova komunikacija sa glavnim tužiocem bila profesionalna, ljudska i uvijek u interesu BiH.

- Zapravo nelogično bi bilo da na mjestu gdje sam bio nisam imao komunikaciju sa svim bitnim državnim ljudima, među koje spada i tadašnji glavni tužilac i današnji i svi drugi koji su radili tad na bitnim mjestima - rekao je Špirić.

Špirić ističe da nikada nije bio predmet istrage i da je uvijek bio u svojstvu svjedoka. Da nije bilo neprimjerenih kontakata između njega i Špirića, potvrđuje u Salihović koji dodaje i da nije postojao sukob interesa.

- Ovdje se radi o čisto političkom stampedu, na pokušaju da neko dobije izbore u to vrijeme i to je bio pritisak na mene lično da se neki ljudi procesuiraju za koje nemamo nikakve, ni minimalne dokaze - navodi Salihović.

Salihovićev advokat Rifet Konjić očekuje pobjedu u ovom procesu.

Očekivano bez detalja pred novinare je stala i glavni disciplinski tužilac Alena Kurspahić, koja je na pitanje "Da li su oni za to da javnost prisustvuje postupku" odgovorila: "Apsolutno. Јa sam u više navrata objasnila da smo mi vezani zakonskim odredbama tajnosti i da bi zaista, da nije takva situacija, Kancelariji disciplinskog tužioca bilo u interesu da javnost prisustvuje i čuje iskaze svjedoka".

Postupak se nastavlja 26. a po potrebi i 29. maja, kada će biti pozvano sedam svjedoka koji se do sada nisu odazvali pozivu. Među njima i tužioci Dubravko Čampara i Milorad Barašin, ali i direktor OBA Osman Mehmedagić Osmica.