latinica  ћирилица
24/04/2017 |  19:51 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

U Njemačkoj sve više politički motivisanih zločina stranaca

Njemačka je tokom prošle godine zabilježila nagli porast broja politički motivisanih zločina koje su izvršili stranci, među kojima su i džihadisti i kurdski ekstremisti, što je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer danas okarakterisao „neprihvatljivim”.
Policija Njemačke - Foto: TANЈUG
Policija NjemačkeFoto: TANЈUG

Ukupno 3.372 takva slučaja zabilježena su prošle godine, što je za 66,5 odsto više u odnosu na 2015, pokazuju najnoviji statistički podaci koje je De Mezijer objelodanio, prenosi AFP.

Ti slučajevi obuhvataju „krivične prestupe izvršene u ime stranih ekstremista takozvane Islamske države ili kurdskih ekstremista iz partije PKK”, rekao je njemački ministar.

Njemačka je prošle godine bila na udaru niza napada džihadista, a najpogubniji je bio napad izveden u decembru 2016. na božićni vašar u Berlinu.

Pored džihadističkih napada, Njemačka međutim bilježi i porast nasilja među pripadnicima velikih manjinskih zajednica Turaka i Kurda, s obzirom na to da je Turska sve podjeljenija povodom vladavine predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, napominje AFP.

Izvor: Tanjug