latinica  ћирилица
24/04/2017 |  21:49 ⇒ 21:49 | Autor: RTRS

U srcu Albanije muslimanska deca pjevaju o Svetom Savi

U gradu Fieru, u Albaniji, živi pet hiljada Srba, od kojih je nekoliko hiljada muslimanske vjeroispovesti. Srbi muslimani - tako se izjašnjavaju. I takvih ima u više mjesta Albanije, posebno u Skadru, gdje je riječ uglavnom o porodicama porijeklom iz Podgorice i njene okoline. Ovi u Fieru su porijeklom iz Sandžaka, doselili se na albansku obalu 1924. godine.
U srcu Albanije muslimanska deca pjevaju o Svetom Savi (Foto: facebook) -
U srcu Albanije muslimanska deca pjevaju o Svetom Savi (Foto: facebook)

Zahvaljujući zadivljujućoj hrabrosti i upornosti porodice Duljević, već petu godinu radi prva i jedina srpska osnovna škola u “zemlji orlova“. Za ovu prosvetiteljsku misiju, domaćin Ekrem Duljević, darovao je svoju kuću. Preuredio je za potrebe škole u kojoj danas nekoliko stotina đaka sriče srpsku azbuku. Uče o srpskoj istoriji i tradiciji.

Nastavu za učenike od prvog do četvrtog razreda izvode učitelji koji dolaze iz Skadra i Tirane, a angažovano je i šest vozača koji dovoze đake iz susjednih mjesta.

“Otac moga oca ostavio nam je amanet da sačuvamo srpski jezik. Polovinom septembra 2010. godine, kada smo počeli, bio je to kurs srpskog jezika i trebalo je da ga držimo u vrijeme vikenda. Interesovanje je, međutim, bilo ogromno i sada imamo prvu osnovnu školu sa četiri, a naredne školske godine sa pet razreda, koju pohađa 213 učenika“, priča Ekrem Duljević, koji je i predsjednik “Јedinstva“, Udruženja Srba u Albaniji.

Prema njegovim riječima, bilo je svakojakih pritisaka, od skidanja srpskih simbola, zastave i table škole, do prijetnji smrću njegovoj djeci od pripadnika Crveno-crne alijanse.

Domaćini objašnjavaju da su se u ove krajeve doselili prije skoro sto godina iz okoline Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Njihovi preci su, u stvari, muslimani srpskog porijekla, čiji se potomci danas izjašnjavaju kao Srbi i često djeci daju srpska imena. U cijelom okrugu Fier ima čak 2.000 srpskih porodica.

U lijepo uređenoj učionici, okićenoj srpskim zastavama, prvi čas počinje školskom himnom “Sveti Sava“.

Učenici pokazuju sveske sa obrađenim gradivom ispisane na srpskom jeziku, ćirilicom i latinicom, crteže sa izložbe.

Na časove, kako rekoše, dolaze s velikom voljom, jer žele da što bolje ovladaju srpskim jezikom. Da steknu znanja o istoriji i kulturi svojih predaka. Nastavnik Kozma Dima na tabli ispisuje “Srbija je naša majka“, a đaci ga prate i čitaju u glas.

Izvor: Sputnjik/Magazin Sedmica