latinica  ћирилица
25/04/2017 |  10:21 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila više prijedloga zakona (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske počela je sjednicu na čijem je dnevnom redu Odluka o prodaji 65 odsto onovnog kapitala Rudnika Željezne rude Ljubija. Kompanija Izraeli investment grup ponudila je 92 miliona KM. O prodaji će se raspravljati i na javnom saslušanju, koje je Odbor za privredu zakazao za 4. maj.
Sjednica NS RS - Foto: RTRS
Sjednica NS RSFoto: RTRS

20.00... Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Ekonomsko-socijalnom savjetu propisani su uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na nivou Republike Srpske.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštini, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je ovaj akt potrebno uskladiti sa Zakonom o radu, kao opštim propisom u ovoj oblasti, koji više ne poznaje pojam "većinski reprezentativni" sindikat i udruženje poslodavaca organizovanih na nivou Srpske.

Savanović je dodao da bi predloženim Nacrtom zakona trebalo propisati i mogućnost osnivanja lokalnih ekonomsko-socijalnih savjeta na teritoriji Republike, za šta je interesovanje već pokazalo nekoliko gradova i opština u Srpskoj.

Izmjenama i dopunama ovog zakona propisuje se i broj članova Savjeta koje imenuju pojedini socijalni partneri u slučaju utvrđivanja reprezentativnosti na nivou Republike za više reprezentativnih sindikata ili udruženja poslodavaca.

Nacrtom je predviđena i dopuna osnovnog zakona s ciljem razvoja društvenog i socijalnog dijaloga o pitanjima značajnim za ostvarivanje ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih i poslodavaca, uslova života i rada, zapošljavanja, profesionalne orijentacije učenika i drugih pitanja važnih na nivou jedinica lokalnih samouprava.

Ovo zakonsko rješenje, koje je predložilo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, razmotreno je večeras u Narodnoj skupštini.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem Prijedloga strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2017- 2021. godina "Znanje za razvoj".

Poslanici će razmatrati Prijedlog strategije unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj 2017 - 2026. godina.

Narodna skupština razmatraće i Nacrt strategije razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine.

Nastavak sjednice parlamenta Srpske zakazan je za 10.00 časova.

19.50... Cilj Nacrta zakona o veterinarstvu Republike Srpske jeste efikasnije uređenje kontrole kretanja životinja, kao i kontrole njihovih bolesti, što direktno utiče na bezbjednost hrane životinjskog porijekla.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Radmila Čojo istakla je da je bilo neophodno uskladiti ovaj zakon sa zakonima koji su vezani za materiju koja se uređuje zakonom o veterinarstvu, te ga uskladiti sa relevantnim propisima EU.

"Ovim zakonom uređuju se uslovi i način obavljanja veterinarske djelatnosti, zaštite zdravlja životinja, otkrivanje, sprečavanje pojave, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja, te sprečavanje bolesti koje su zajedničke za životinje i ljude", rekla je Čojo, obrazlažući zakonsko rješenje u NSRS.

Ona je naglasila da se zakonom uređuju sprovođenje mjera veterinarskog javnog zdravlja, veterinarsko-sanitarna kontrola uzgoja i prometa životinja, proizvoda, sirovina i otpadaka životinjskog porijekla, te hrane za životinje i vode.

"Nacrtom zakona se uređuje reprodukcija životinja, službena kontrola i inspekcijski nadzor u oblasti veterinarstva, obilježavanje životinja, veterinarski informacioni sistem, rad veterinarske komore, veterinarska zaštita životne sredine i dobrobit životinja", dodala je Čojo.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o veterinarstvu Republike Srpske.

19.00... Cilj izmjena i dopuna Zakona o zaštiti vazduha je potreba za uspostavljanjem sistema prikupljanja podataka o kvalitetu vazduha u Republici Srpskoj, kao i za izradom inventara koji će poslužiti za izvještavanje nadležnih tijela u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini Srpske, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić istakla je da je predloženim izmjenama i dopunama Republički hidrometeorološki zavod određen kao referentni centar Srpske za praćenje kvaliteta vazduha, emisija u vazduh i ublažavanja posljedica klimatskih promjena.

Golićeva je dodala da je Republički hidrometeorološki zavod zadužen i za vršenje razmjene podataka o kvalitetu vazduha i emisijama za potrebe izvještavanja u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama.

Prijedlogom ovog zakona propisani su subjekti obavezni da dostavljaju podatke Republičkom hidrometeorološkom zavodu, o djelatnostima po sektorima, kojim se ispuštaju ili uklanjaju gasovi sa efektom "staklene bašte", kao i obaveza imenovanja lica koja će obavljati poslove u vezi sa dostavljanjem i provjerom navedenih podataka.

Predlagač se prilikom izrade izmjena i dopuna Zakona o zaštiti vazduha rukovodio i načelom "zagađivač plaća", kao jednim od osnovnih načela zaštite životne sredine, a što je regulisano brojnim direktivama EU u toj oblasti.

Zakonsko rješenje je razmotreno u Narodnoj skupštini.

18.40... Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama omogućiće izgradnju jedinstvenog, efikasnog, racionalnog i funkcionalnog sistema zaštite, kao i uspostavljanje stručnog i inspekcijskog nadzora u ovoj oblasti.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini Srpske, direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed rekao da je cilj ovog prijedloga zakona zaštita ljudi, materijalnih i drugih dobara od elementarne nepogode i drugih nesreća.

On kaže da je ovo zakonsko rješenje potrebno zbog usklađivanja odredaba Zakona o republičkoj upravi, kao i usklađivanja sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima.

Prijedlogom zakona se obezbjeđuju preduslovi za formiranje centra za obuku i intervencije u okviru Republičke uprave Civilne zaštite kao osnovne organizacione jedinice, uspostavljanje efikasnog i funkcionalnog sistema za osmatranje, obavještavanje i uzbunjivanje, kao i primjenu najboljih iskustava i prakse u bližem i daljem okruženju, prije svega EU.

Poslanici Narodne skupštine razmotrili su ovo zakonsko rješenje.

17.42... Narodna skupština Republike Srpska razmotrila je danas Prijedlog zakona o turizmu čiji je cilj stvaranje kvalitetnije uređene oblasti pružanja usluga turističkih agencija.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković istakao je da je cilj ovog zakona definisanje ukupnih podsticajnih mjera i usmjeravanje razvoja manje razvijenih turističkih područja i specifičnih vidova turizma.

"Prijedlogom zakona su normirane i koncesije u turizmu, preciznije definisan inspekcijski nadzor nad primjenom odredaba ovog zakona, kao i adekvatna kaznena politika radi suzbijanja sive ekonomije u oblasti turizma", rekao je Gluhaković obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

On je naveo da će Ministarstvo trgovine i turizma izdavati licencu za sve turističke agencije koje posluju u Republici Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i Prijedlog zakona o ugostiteljstvu kojim se ukida obavezno vođenje knjige utisaka i daje mogućnost da se poslovna knjiga vodi elektronski.

Gluhaković je naglasio da su zakonskim odredbama pojednostavljeni uslovi za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, ukidanjem obaveza u vezi sa kadrovskom osposobljenošću rukovodilaca i lica koja neposredno uslužuju goste u ugostiteljskim objektima.

"Takođe, ukida se obaveza kategorizacije seoskih domaćinstava, odnosno objekata koji pružaju ugostiteljske usluge na selu. Prijedlogom zakona o ugostiteljstvu precizirane su odredbe u vezi sa prodajom i posluživanjem alkoholnih pića licima mlađim od 18 godina", dodao je Gluhaković.

17.07... Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon pauze razmatranjem Prijedloga zakona o turizmu. Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o ugostiteljstvu.

Narodna skupština Republike Srpske prije pauze razmotrila je više prijedloga zakona.

14.14... Cilj Prijedloga zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske je poboljšanje uslova za javni prevoz lica, kao i osavremenjivanje tržišta prevoza u drumskom saobraćaju, čime bi se prevoznicima olakšao i pristup tržištu EU.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da se ovim zakonom uređuju uslovi za prevoz lica i stvari u drumskom saobraćaju, kao javni prevoz i prevoz za vlastite potrebe, te način vršenja prevoza.

On je naglasio da je razlog za donošenje zakona uspostavljanje tržišta prevoza u drumskom saobraćaju u kom bi se primjenjivali jednaki uslovi i pravila u pogledu pristupa.

O navedenom zakonu nije bilo poslaničke rasprave.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i Prijedlog zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda u Srpskoj, kojim se uređuju opšta bezbjednost proizvoda koji su stavljeni na tržište, kriterijumi za ocjenjivanje usaglašenosti proizvoda sa opštim zahtjevom za bezbjednost.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona sadržan je u obezbjeđivanju uslova u kojima će se, u okviru Ustavom zagarantovane slobode kretanja robe i zaštite potrošača, na tržište Republike Srpske plasirati isključivo bezbjedni proizvodi koji su usklađeni sa zahtjevima okruženja i EU.

Nakon što je Klub poslanika SNSD-a zatražio pauzu, sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u 17.00 časova razmatranjem Prijedloga zakona o turizmu.

13.30... Prijedlogom zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju Republike Srpske uređuju se poslovi i djelatnost zastupanja u osiguranju, odnosno posredovanja u osiguranju i reosiguranju.

"Ovim aktom uređuje se poslovanje i pravila poslovanja, nadzor nad obavljanjem poslova i djelatnosti zastupanja u osiguranju, odnosno posredovanja u osiguranju i reosiguranju", navodi se u obrazloženju zakonskog rješenja.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju.

12.52... Cilj Prijedloga zakona o dopuni Zakona o društvima za osiguranje jeste ispunjenje obaveza iz Akcionog plana BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da cilj navedenog zakonskog rješenja jeste i harmonizacija sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preoporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca - FATF.

"To bi doprinijelo uklanjanju BiH sa FATF sive liste", rekao je Tegeltija, obrazlažući navedeno zakonsko rješenje u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naglasio da bi neusvajanje navedenog zakonskog rješenja povećalo rizik da BiH bude stavljena na crnu listu FATF.

O navedenom zakonskom rješenju, koje je u skupštinsku proceduru upućeno po hitnom postupku, nije bilo poslaničke rasprave.

12.30... Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je danas da javna preduzeća "Putevi", "Auto-putevi", "Aerodrom" i "Pošte" posluju pozitivno, dok su "Željeznice Republike Srpske" iskazale gubitak.

"Јavna preduzeća, osim `Željeznica`, a koja su u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, posluju pozitivno. `Željeznice` imaju problem koji je kumuliran godinama i zbog toga smo pokrenuli određene procese", rekao je Trninić tokom aktuelnog časa u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske ima 124.527 nezaposlenih.

"Ovo je najmanji broj nezaposlenih u Srpskoj u posljednjih 15 godina. Zbog toga sumnjam u podatke Evropske komisije o broju nezaposlenih u Srpskoj i BiH", kaže Savanović.

11.54... Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da će Vlada Srpske učiniti sve što je moguće u okviru pravnih normi kako bi dala podršku i pomoć da bude deblokiran račun kompanije "Alumina".

Đokić je ponovio da je rješenje za ovaj slučaj moguće pronaći "u razmijevanju Osnovnog suda u Zvorniku nakon stava Okružnog privrednog suda iz Banjaluke, ali i Okružnog privrednog suda iz Bijeljine, koji je juče iznio stav u vezi sa potraživanjem preduzeća `Pavgord` na osnovu otkupljenih potraživanja od litvanske Ukio banke".

Odgovarajući na poslaničko pitanje da li će "Zarubežnjeft" napustiti Srpsku, Đokić je rekao da nikome u Vladi Srpske nije upućen bilo kakav akt o namjeri nekoga iz "Optima grupe" da napusti poslovanje u Srpskoj.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je nezamislivo da jedna zemlja na granici sa drugom gradi skladište radiokativnog otpada.

Golićeva je navela da su vlasti Hrvatske objavile da nijedna primjedba stručnjaka Srpske i BiH u vezi sa građenjem skladišta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj nije uvažena.

10.42... Poslaničkim pitanjima ministrima u Vladi Republike Srpske - "Aktuelni čas", u Banjaluci je danas počela sjednica Narodne skupštine Srpske.

Poslanici će po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o društvima za osiguranje.

Biće razmatrani i Prijedlog zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju, Prijedlog zakona o turizmu, te Prijedlog zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske jednoglasno je usvojio dnevni red 18. redovne sjednice na kojem se nalazi 31 tačka.

Kolegijum NSRS je upoznat sa odlukom Odobra za privredu da se 4. maja u 12.00 časova održi javno saslušanje u vezi Prijedloga odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9998% akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude "Ljubija" Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Kako je istaknuto javno saslušanje ne odlaže raspravu o tački dnevnog reda, a šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da su mediji pogrešno interpretirali njegovu izjavu o tome.

Prvi dio sjednice biće održan 25., 26. i 27. aprila, a ako poslanici ne završe raspravu o svim tačkama Dnevnog reda prvi nastavak 18. sjednice biće održan 10., 11. i 12. maja. Ukoliko bude potrebno drugi nastavak 18. sjednice biće održan 16., 17. i 18. maja 2017. godine.

Odluka o prodaji državnog kapitala u "Ljubiji" je 29. tačka dnevnog reda.

Poslanici Parlamenta Srspke razmatraće danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o društvima za osiguranje - po hitnom postupku, Prijedlog zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju, Prijedlog zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske.

Izvor: RTRS/SRNA