latinica  ћирилица
25/04/2017 |  10:25 | Autor: RTRS

Neće biti udara - Pjongjang bi uzvratio

Male su šanse da SAD izvrše vazdušne udare na Sjevernu Koreju, jer bi Kin DŽong Un reagovao nukleranim udarima po Јužnoj Koreji, što bi dovelo do žrtava i prebacivanja stanovništva, smatraju vojni analitičari.

Penzionisani pukovnik specijalnih snaga američke vojske Dejvid Maksvel, koji je služio u Koreji i Јapanu, navodi da SAD imaju posebnu bombu za uništavanje sjevernokorejske vladine infrastrukture pod zemljom.

- Mnogo meta na svijetu zakopano je duboko pod zemljom, a ova je razvijena baš za tu svrhu. Ali, takav udar bi izazvao sjevernokorejski odgovor - navodi on.

Maksvel upozorava da bi, ako Pjongjang osjeti prijetnju, mogao pokrenuti nuklearni napad.

- Sjeverna Koreja ne bi pobijedila u ratu sa Јužnom Korejom i SAD, ali oni vjeruju da im je to jedina opcija - objašnjava Maksvel.

Direktor korejske bivše komande za posebne operacije upozorava da bi čak i izolovani vazdušni napad mogao biti okidač za "katastrofalni odgovor", a to bi dovelo i do evakuacije velikih dijelova Јužne Koreje i pripreme američkih snaga za rat.

DŽon Nilson Vrajt, viši naučni saradnik u programu za Aziju, smatra da je vjerovatnoća vojne intervencije SAD u Sjevernoj Koreji, veoma mala.

- Rizik izazivanja konvencionalnog sukoba ili još gore, onog s velikim brojem žrtava u Јužnoj Koreji, suviše je veliki. Vašington ne može da rizikuje udaljavanje Tokija i Seula od svoje politike - navodi Vrajt.

I američki lider Donald Tramp malo je prigušio retoriku, nazvavši Kinu "ekonomskim spasom Sjeverne Koreje", nakon što je o tom pitanju razgovarao sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Vrajt kaže da je već bilo poziva da SAD eliminišu sjevernokorejsko oružje za masovno uništenje, ali da je teško odrediti gdje se nalaze zalihe tog oružja, jer je ono, vjerovatno, raspršeno širom zemlje na tajnim lokacijama.

SAD se uzdaju da bi Kina mogla da uvede ekonomske sankcije Sjevernoj Koreji, nudeći političke ustupke, u zamjenu za prestanak testiranja nuklearnog oružja i mirovne pregovore, navode analitički portali.

Izvor: SRNA