latinica  ћирилица
25/04/2017 |  14:49 | Autor: RTRS

Brčko: Potpisan izmijenjeni sporazum o ekonomsko-socijalnom savjetu

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, predsjednik brčanskog Udruženja poslodavaca Ševal Suljkanović i sekretar Sindikata distrikta Ilija Kalajdžić potpisali su danas Sporazum o ekonomsko-socijalnom savjetu, koji će ubuduće činiti još po jedan član svakog od tri socijalna partnera.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Milić je rekao da je ovakav sporazum preduslov za razvijanje kulture dijaloga između socijalnih partnera.

On je istakao da sporazum ne znači mnogo "ukoliko ga ne budu pratili praktični koraci koji se tiču adekvatne pripreme materijala koji treba da se dostavljaaju Vladi i Skupštini".

"Cilj nam je da stvorimo bolje uslove za rad, a istovremeno da ne ugrozimo funkcionisanje privrede. Vlada je već od samog formiranja preuzela niz konkretnih koraka. Predstoji usvajanje novog zakona o radu Brčko distrikta, kao i donošenje još nekih važnih akata koji se tiču tržišta kapitala", rekao je Milić.

Suljkanović je rekao da dokument koji je danas potpisan sadrži korektan dogovor između socijalnih partnera.

"Postizanje pozitivnih efekata zahtijeva bolju organizovanost poslovne zajednice. Očekujemo i uvažavanje, razumijevanje i efikasnost zakonodavne i izvršne vlasti. Ukoliko toga ne bude, stanje će ostati kakvo je sada, bez većeg priliva stranih investicija", naglasio je Suljkanović.

Kalajdžić je naveo da je potpisivanje ovog dokumenta uoči praznika rada ohrabrujuća poruka i za Sindikat i za radnike.

"U odnosu na entitete, prilično smo zapustili radno-pravno zakonodavstvo. Posljedica toga su potpuno poremećeni odnosi između sfera rada i kapitala, te je došlo do odliva kvalitetnih radnika", istakao je Kalajdžić.

On je dodao da će Ekonomsko-socijalni savjet aktivno učestvovati u stvaranju novog zakona o radu, te napomenuo da očekuje će taj zakonski akt biti usvojen ubrzo, na zadovoljstvo radnika, posebno onih u realnom sektoru.

Najavljeno je da će sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta biti održana početkom narednog mjeseca.

Izvor: SRNA