latinica  ћирилица
25/04/2017 |  16:12 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Grad Istočno Sarajevo najavio tužbu na rješenje ministarstva (VIDEO)

Burne reakcije gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića i skupštinske većine u opštini Pale na rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kojim se paljanskoj firmi „Sarajevoinvest“ izdaje ekološka dozvola za zelenu impregnaciju drveta. Gradska administracila ranije je odbila da izda ekološku dozvolu.
Pale: Sporne dozvole - Foto: RTRS
Pale: Sporne dozvoleFoto: RTRS

Sporno je što je lokacija na kojoj investitor, Sarajevoinvest namjerava da gradi postrojenja za hemijski tretman drveta je na samom ulazu u Pale i dva kilometra od centra, pa je svojevremeno protivljenje potpisom na peticiju izrazilo blizu 900 stanovnika Pala. Osim toga i SO Pale je 2015. jednoglasno odbila izdavanje lokacijske dozvole za ova postrojenja.

Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik I. Sarajeva i Savez za Pale iznijeli su zamjerke i na aktivnosti paljanskog načelnika Boška Јugovića iz SNSD-a.

Јugoviću zamjeraju jer je, kako tvrde, dozvolio Vladi RS da svojim odlukama poništava zakonska rješenja Grada i opštine Pale, što on oštro demantuje, podsjećajući da su u Okružnom sudu Istočno Sarajevo pokrenuli vandredno preispitivanje odluke o pravosnažnosti lokacijskej dozvole izdate "Sarajevoinvestu".

Za gradonačelnika Istočnog Sarajeva i paljansku skuštinsku većina neprihvatljivo je da Ministarstvo za prostorno uređenje RS poništava gradske i opštinske akte. Kažu, javnost je opravdano uznemirana namjerama "Sarajevoinvesta", jer je hemijski tretman drveta opasan po zdravlje ljudi, ekologiju, a kažu i da uz razvoj turizma ne ide neprijatan miris na samom ulazu u Pale.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković kaže da je investicija "Sarajevoinvesta" poželjna, ali na lokaciji 10 kilometara udaljenoj od Pala. IZ PDP-a, SDS-a i NDP-a kažu da su od paljanskog načelnika očekivali da javnost obavjesti o rješenjima resornog ministarstva, ali tvrde - Јugović je zakazao.

"Јuče sam dobio taj akt od Grada, što je ministarstvo izdalo 19. aprila. On ne znači ništa jer je ekološka dozvola samo jedan od koraka za izdavanje građevinske. Lokacija nije poželjna, međutim postoji struka koja će se izjasniti ", rekao je načelnik Opštine Pale Boško Јugović.

Iz grada najavljuju upravni spor, a iz paljanske skupštinske većine i radikalnije mjere.

"Vlada ima 10 dana da poništi rješenje, u protivnom prinuđeni smo na proteste pred opštinom Pale", najavio je Bojan Ninković, odbornik SDS u SO Pale.

I resorno ministarstvo izdavanje ekološkog dozvole "Sarajevoinvestu" uslovilo je projektom koji bi osigurao da se spriječi odlijevanje hemijske supstance nakon tretiranja drveta i onemogući spajanja sa oborinskim i fekalnim vodama.

To je nedovoljan argument za vladajuću većinu Grada i opštine Pale, a za "Sarajevoinvest", vlasništvo porodice Krajišnik, frapantan način za obračin sa njihovom firmom, poručio je kratko u telefonskom razgovoru Momčilo Krajišnik.