latinica  ћирилица
25/04/2017 |  18:37 ⇒ 26/04/2017 | 08:02 | Autor: RTRS

Odluka o prodaji Rudnika "Ljubija" čeka javno saslušanje i skupštinsku raspravu (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske na danas započetoj sjednici razmatraće Odluku o prodaji 65 odsto onovnog kapitala Rudnika Željezne rude "Ljubija" Kompaniji "Izraeli investment grup" za 92 miliona maraka. Raprava će uslijediti nakon javnog saslušanja, koje će odlukom Odbora za privredu, biti održano 4. maja.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Iako će poslanici o privatizaciji RŽR "Ljubija" raspravljati u nastavku zasjedanja, 10. maja, van skupštinske sale poslanici su samo pričali o ovoj temi. Ni danas nije ništa jasnije da li će odluka dobiti podršku poslanika.

O prodaji Ljubije biće raspravljano i na sjednici Narodne skupštine i na javnom saslušanju. Opozicija je, u iščekivanju rasprave, zadovoljna zbog toga što je Odbor prihvatio prijedlog PDP-a da privatizacija bude predmet saslušanja. Očekuju da sve strane odgovore na otvorena pitanja i time razriješe dileme poslanika.

"Nećemo se baviti političkim pričama, da se dijelimo na poziciju i opoziciju. Želimo da donesemo najbolju odluku koja će biti u interesu rudika, a neće ići na štetu budžetu'', izjavio je Miroslav Brčkalo, član Odbora za privredu (PDP).

Protiv odluke o saslušanju bili su poslanici DNS-a i SNSD-a. Za DNS to je politikantski potez i zato ga nisu podržali. SNSD svoj glas protiv obrazlaže lošom formulacijom.

"Јavno saslušanje-to zvuči kao da je neko osuđen....'', rekao je radvan Višković iz SNSD-a.

Dragan Čavić , lider NDP-a, najavljuje žustru raspravu i novu dokumentaciju, za koju tvrdi da dokazuje nezakonitost prodaje.

"Tu se otvara pitanje sukoba interesa, tu se otvara pitanje namjera, štetnosti poslovanja po Srpsku za koju imam obimnu izvornu dokumentaciju!", naglasio je Čavić.

SDS je protiv prodaje kompletnog paketa akcija. Smatraju da Republika Srpska treba da zadrži 49 odsto akcija. U DNS-u su protiv prodaje izraelskom ponuđaču.

"Ugovorom iz 2004. godine RŽR `Ljubija` se odrekla eksploatacionih prava pa je pitanje zašto se kupuje. Najvjerovatnije iz razloga komercijalne i špekulantske prirode i radi eventualne preprodaje atraktivnih nepokretnosti u Prijedoru, a koje su u vlasništvu RŽR `Ljubija`", rekla je Spomenka Stevanović iz DNS-a.

Izostanak DNS-ove podrške povod je za spekulacije da se sa pojedinim poslanicima Koalicije Domovina pregovara o načinu glasanja. Admir Čavka javno je potvrdio da je dobio ponude.

"Nije riječ o novčanim ponudama, a Domovina će o svemu da iznese stav nakon javne rasprave", rekao je Čavka.

Višković poručuje da nema takve informacije, niti da je on o tome s nekim pregovarao.

Resorni ministar i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić nema informaciju o navodnim pregovorima za podršku poslanika Domovine, koji bi nadoknadili izostanak DNS-ovih glasova. Time se, kaže, i ne bavi. Cijeli postupak je, kaže, otvoreno vođen i spreman je da odgovori na sve dileme.

"Oni koji neće da glasaju, po meni će napraviti grešku. Oni koji glasaju, njima ćemo biti zahvalni. U svakom slučaju, Vlada ovaj postupak vodi i ako eventualno ne bude saglasnosti, nećemo povlačiti odluku kao što to neko od nas očekuje", rekao je Đokić.

Da je ponuda kredibilna i da predstavlja razvojnu šansu, ministar Đokić danas je prenio i izraelskom ambasadoru.