latinica  ћирилица
26/04/2017 |  07:50 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Parlament Srpske razmotrio Nacrt strategije razvoja lokalne samouprave (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske nastavila je sjednicu, razmatranjem Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Srpske do 2021. godine.
Banjaluka: Narodna skupština - Foto: SRNA
Banjaluka: Narodna skupštinaFoto: SRNA

20:15... Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras Nacrt strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godina koji definiše da su vladavina prava i djelovanje sa integritetom osnovni principi na kojima bi trebalo da se zasniva sistem lokalne samouprave u Srpskoj.

Strategija podrazumijeva da se organi jedinica lokalne samouprave pridržavaju Ustava, zakona i drugih propisa, da djeluju sa integritetom i pokazuju visoke etičke vrijednosti u svim svojim odlukama i aktivnostima.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić najavila je u završnoj riječi da će resorno ministarstvo provesti javnu raspravu o Nacrtu strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godina u svim regionalnim centrima na koju će biti pozvane sve zainteresovane strane, uključujući Savez opština i gradova Srpske.

Ona je rekla da je resorno ministarstvo svjesno demografskih problema u lokalnim zajednicama, što se dešava ne samo kod nas, već i u drugim evropskom državama, te da postoji opredijeljenje za sprovođenje mjera da bi problem bio prevaziđen.

Ova strategija treba da bude okvir u kojem će se razvijati sistem lokalne samouprave, ali i osnov za kreiranje strategija razvoja jedinica lokalne samouprave i godišnjih politika i planova razvoja, programa i projekata.

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena sutra razmatranjem Nacrta strategije razvoja kulture Republike Srpske 2017 – 2022. godina.

Poslanici će razmatrati izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u 2016. godini.

Biće razmatran i izvještaj o izvršavanju poslova i zadataka u vezi sa realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena sutra u 10.00 časova.

19:22... Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je večeras da lokalne zajednice u Srpskoj treba da idu putem decentralizacije i višetipskih lokalnih samouprava.

"U tom poslu treba da se prepoznaju prednosti i mane pojedinih regija kako bi lokalne zajednice u njima bolje funkcionisale", rekao je Žunić tokom skupštinske rasprave o Nacrtu strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godina.

On je naglasio da je ova strategija političko pitanje u kome treba da učestvuju svi građani Srpske i njihovi predstavnici.

Poslanik SDS-a Snježana Božić upozorila je da Srpska može imati more strategija, ali da je stvarno stanje u lokalnim zajednicama jako teško, budući da postoji problemi nezaposlenosti, smanjenja broja stanovnika. Ona je ukazala da sve češće odlaze mladi i kompletne porodice sa ovih prostora.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajilica rekao je da Srpska već "duže ima loš odnos prema lokalnim zajednicama", te da je priča o ravnomjernom razvoju, decentralizaciji i regionalizaciji samo deklarativna, što treba mijenjati iz korijena.

"Nedostaje i radikalniji rez u pogledu rješavanja problema viška radnika u opštinskim upravama i administracijama kako bi one bile racionalne, efikasne i u službi građana", poručio je Mihajilica.

On je dodao da je večeras u Narodnoj skupštini trebalo čuti i mišljenje predstavnika Saveza iz opština i gradova Srpske o ovom dokumentu, kako bi se došlo do kvalitetnih rješenja.

Poslanik Koalicije "Domovina" Admir Čavka rekao je da u vezi sa Strategijom treba misliti i na ljude iz dijaspore koji žele da investiraju u lokalne zajednice.

18.30... Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da treba donijeti zakon o tome da Banjaluka postane glavni grad Srpske.

Krsmanović je, tokom skupštinske rasprave o Nacrtu strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godine, istakao da ovaj dokument ne donosi pravu decentralizaciju i ne nudi ravnomjeran razvoj, bez kojeg nema spasa za Srpsku.

Poslanik SNSD-a Snježana Kelečević upozorila je na negativan prirodni priraštaj u većini lokalnih zajednica, te da se neke opštine gase zbog migracija.

Ona je istakla da bi ozbiljnom analizom trebalo unaprijediti i teritorijalnu organizaciju, ali i pratiti sprovođenje Strategije koja se mora usklađivati sa novonastalim promjenama.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da je Strategija kvalitetna i da Republici Srpskoj treba suštinska decentralizacija.

Ona je navela da je negativni prirodni priraštaj nacionalni problem Srpske, te da je potrebno donijeti konkretne mjere za prevazilaženje tog problema.

"Poslodavci i dalje otpuštaju trudnice i Vlada mora da pruži konkretne odgovore na te pojave. Moraju se dati i podsticaji mladima da ostanu na selu zbog migracija iz ruralnih u urbana mjesta", smatra Stevanovićeva.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo podsjetio je da se u lokalnim zajednicama ostvaruje više od 90 odsto prava i obaveza građana, ali i da zabrinjava činjenica da u šest gradova živi oko 45 odsto stanovnika Srpske što, kako navodi, obara priču o ravnomjernom razvoju.

On je upozorio da se u bar 95 odsto lokalnih zajednica od 1998. godine bilježi strašan pad visine budžeta, dok istovremeno rastu kreditne obaveze, obaveze prema dobavljačima, kao i broj radnika u jedinicama lokalne samouprave.

Brčkalo smatra da bi prelazak domova zdravlja na trezorsko poslovanje mogao da bude sahrana za veliki broj lokalnih zajednica.

17:40... Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je danas da su osnovni principi na kojima bi trebalo da se zasniva sistem lokalne samouprave u Srpskoj vladavina prava i djelovanje sa integritetom.

"To podrazumijeva da se organi jedinica lokalne samouprave pridržavaju Ustava, zakona i drugih propisa, da djeluju sa integritetom i pokazuju visoke etičke vrijednosti u svim svojim odlukama i aktivnostima", rekla je Rešićeva obrazlažući u parlamentu Srpske Nacrt strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godine.

Ona je dodala da su principi na kojima bi trebalo da se zasniva sistem lokalne samouprave i demokratičnost, efikasnost, samostalnost, javnost, finansijska održivost i sistemski pristup u planiranju i upravljanju lokalnim razvojem.

Nacrt ove strategije treba da bude okvir u kojem će se razvijati sistem lokalne samouprave, ali i osnov za kreiranje strategija razvoja jedinica lokalne samouprave i godišnjih politika i planova razvoja, programa i projekata.

Ove politike i planovi razvoja, programi i projekti treba da budu usklađeni sa dugoročnim razvojnim ciljevima, a strategija treba da posluži i kao dokument koji artikuliše međunarodne obaveze i standarde, kao i proces približavanja EU, te da unapređuje i usklađuje lokalnu stvarnost sa najboljim uporedivim praksama u širem okruženju.

Strategija se bavi i time kako obezbijediti efektivno ostvarivanje nadležnosti jedinica lokalne samouprave, stabilnost njihovog finansiranja, dostupnost i kvalitet javnih usluga svim građanima i efikasnost i odgovornost jedinica lokalne samouprave u upravljanju lokalnim razvojem.

17.28... Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt strategije razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine čiji je cilj zaštita domaće proizvodnje i kupovina domaćih proizvoda.

U Nacrtu strategije posebna pažnja posvećena je modernim načinima trgovine, odnosno elektronskoj trgovini.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je u završnoj riječi da je cilj Srpske da nastavi da uređuje i stvara što bolje uslove za razvoj i unapređenje trgovinske djelatnosti, trgovinske mreže, te zaštite potrošača.

Izrada Strategije razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine rezultat je strateškog opredjeljenja Vlade Srpske da stvori uslove za održivi razvoj tržišta.

17.02... Sjednica Narodne skupštine nastavljena je poslije redovne pauze.

15.00... Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković istakao je danas da je cilj Nacrta strategije razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine zaštita domaće proizvodnje i kupovina domaćih proizvoda.

"U Nacrtu strategije posebna pažnja posvećena je modernim načinima trgovine, odnosno elektronskoj trgovini. Ubrzo ćemo uraditi i zakon o elektronskoj trgovini u Srpskoj, jer sve zemlje u okruženju to imaju", rekao je Gluhaković, obrazlažući navedeni dokument u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naveo da je cilj Srpske da nastavi da uređuje i stvara što bolje uslove za razvoj i unapređenje trgovinske djelatnosti, trgovinske mreže, te zaštite potrošača.

"Uveli smo regionalni ravnomjeran razvoj trgovine i cilj nam je da imamo jednake uslove za otvaranje trgovinskih centara i novih oblika trgovine od Kostajnice do Trebinja", dodao je Gluhaković.

On je napomenuo da je izrada Strategije razvoja trgovine Republike Srpske do 2022. godine rezultat strateškog opredjeljenja Vlade Srpske da stvori uslove za održivi razvoj tržišta, povećanje izvoza iz Republike Srpske i da budu regulisane aktivnosti trgovinske djelatnosti na odgovarajući način.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u 17.00 časova, nakon redovne pauze, završnim obraćanjem ministra trgovine o navedenom dokumentu.

14.30... Stvaranje društva jednakih mogućnosti i ravnopravnog učešća lica sa invaliditetom u građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim oblastima života, osnovni su ciljevi Prijedloga strategije unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Srpskoj za period 2017-2026. godina, koji je razmotrila Narodna skupština.

U obrazloženju Prijedloga strategije se ističe da su njeni principi poštovanje dostojanstva, individualne autonomije i samostalnosti lica sa invaliditetom, borba protiv diskriminacije i marginalizacije, uvažavanje različitosti i prihvatanje invalidnosti, kao dijela ljudske raznovrsnosti i humanosti.

"Ciljevi strategije su određeni u oblastima zakonodavstva, javnog i političkog života, ekonomske samostalnosti, zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije, socijalne zaštite, te sigurnosti i podrške", navodi se u obrazloženju.

11.55... Prijedlog strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2017-2021. godina - "Znanje za razvoj", koji je razmotrila Narodna skupština Srpske, ima za cilj jačanje naučne i tehnološke osnove, te naučnoistraživačke zajednice i ekonomskog razvoja Srpske.
Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić istakao je da je Prijedlog strategije strateški dokument kojim se definišu mehanizmi za podsticanje izvrsnosti, nacionalne i međunarodne vidljivosti u nauci i inovacijama i ciljno orijentisana istraživanja za inovacije u narednom petogodišnjem periodu.

"Razlog za usvajanje navedene strategije nalazi se u činjenici da je istekao četvorogodišnji period za koji je bila donesena ranije važeća Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2012-2016. godina i da bi trebalo nastaviti aktivnosti u oblasti naučnoistraživačkog rada i tehnološkog razvoja", rekao je Komić, obrazlažući navedeni dokument u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je napomenuo da je ključni preduslov za podsticanje inovacija savremeni institucionalni okvir u ovoj oblasti.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je dobro što parlament razmatra navedenu strategiju, kao strateški dokument važan za razvoj društva.

"Cilj poslaničke rasprave jeste da se pokuša obezbijediti što više sredstava za realizaciju programa `Znanje za razvoj`. Znam da je u našim uslovima teško pratiti kvalitet drugih koji su u ovoj oblasti ispred nas, ali možemo raditi na tome da im se približimo. Bez razvoja i podrške mladima ovaj prostor nema perspektive", rekao je Čubrilović u raspravi o navedenom dokumentu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević tvrdi da je obrazovni sistem Srpske u određenim dijelovima bolji od sistema u Srbiji, među kojima je uvođenje savremenih tehnologija.

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Narodna skupština Republike Srpske na juče započetoj sjednici razmatraće Odluku o prodaji 65 odsto onovnog kapitala Rudnika Željezne rude "Ljubija" Kompaniji "Izraeli investment grup" za 92 miliona maraka.

Rasprava će uslijediti nakon javnog saslušanja, koje će odlukom Odbora za privredu, biti održano 4. maja.
 
Iako će poslanici o privatizaciji RŽR "Ljubija" raspravljati u nastavku zasjedanja, 10. maja, van skupštinske sale poslanici su samo pričali o ovoj temi. Ni danas nije ništa jasnije da li će odluka dobiti podršku poslanika.

O prodaji Ljubije biće raspravljano i na sjednici Narodne skupštine i na javnom saslušanju.

Narodna skupština razmotrila je juče više prijedloga zakona, između ostalog zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, spasavanju u vanrednim situacijama, turizmu i ugostiteljstvu.

Prenos sjednice možete pratiti na RTRS Plus.