latinica  ћирилица
26/04/2017 |  08:12 ⇒ 27/04/2017 | 12:06 | Autor: RTRS

Osniva se poseban fond za liječenje oboljele djece u Republici Srpskoj (VIDEO)

Republika Srpska će dobiti Fond solidarnosti za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti - rezultat je to današnjeg sastanka predsjednika Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima udruženja, čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljele djece.
Dodik sa predstavnicima humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" - Foto: RTRS
Dodik sa predstavnicima humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima"Foto: RTRS

Obveznici ovog fonda, koji bi funkcionisao u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja, biće svi zaposleni u Srpskoj.

Sa procentom od 0,25 odsto neto plate, svi zaposleni u Republici Srpskoj imaće mogućnost da učestvuju u ovom fondu solidarnosti. On nije obavezan, ali se kroz ovo zakonsko rješenje otvara mogućnost za dodatan priliv sredstava mališanima kojima je novac neophodan za liječenje. Iz udruženja poručuju da je ova inicijativa nastavak akcije koja se već godinama sprovodi.

Predsjednica Upravnog odbora Centra za edukaciju "Tvoja riječ" Olivera Ratković smatra da će ovaj fond riješiti probleme ili olakšati mnogim roditeljima da omoguće svojoj djeci ozdravljenje.

Kabinet predsjednika Srpske, organizujući sa ovim udruženjima humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", do sada je prikupio pet miliona KM. Da bi Fond bio omogućen, prvo će biti izrađen Zakon o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece od rijetkih bolesti, a 20 odsto prikupljenih sredstava izdvajaće se za kapitalna ulaganja u objekte i opremu za dijagnostiku i liječenje.

- Samo na osnovu trenutnog stanja plata, u fondu solidarnosti godišnje bi se prikupljalo oko 6.383.000 KM, dok će biti otvorena i mogućnost uplata donacija - rekao je Dodik.

Fond neće iziskivati nikakve dodatne troškove, a svaki građanin će u svakom trenutku imati priliku da vidi stanje priliva i odliva sredstava. Prijedlog zakona o ovom fondu biće upućen u parlamentarnu proceduru sljedeće sedmice, a očekuje se da bude usvojen tokom ljeta.