latinica  ћирилица
26/04/2017 |  08:31 ⇒ 10:07 | Autor: RTRS

Trampov kabinet i Pentagon ljuti na Tursku zbog napada na Kurde

Administracija Donalda Trampa oštro je kritikovala Tursku zbog napada na Kurde u Siriji i Iraku, optužujući je da ugrožava zajednički cilj borbe protiv ID.

Stejt department i Pentagon su saopštili da su SAD "duboko zabrinute" napadima i naveli da je primjedba direktno prenijeta vladi Turske.

- Duboko nas zabrinjava Turska koja je izvela vazdušne napade na sjeveru Sirije i na sjeveru Iraka. Ove napade koalicija nije odobrila i doveli su do gubitka života naših partnera u borbi protiv Islamske države u kojoj učestvuju i članovi kurdskih pešmergi - rekao je portparol Stejt departmenta Majk Toner, i dodao, da je koordinacija od vitalnog značaja.

- Turskoj vladi smo odmah prenijeli našu zabrinutost - dodao je Toner.

Portparol Pentagona Edrijan Rankin-Galovej je izjavio da Turskoj prioritet mora biti borba protiv ID, bez obzira na ostalo.

- Mi prepoznajemo prijetnju koju PKK predstavlja za Tursku, ali Turska ne može da vodi taj rat na uštrb naše zajedničke borbe protiv terorista koji nam svima prijete - rekao je Rankin-Galovej.

Ankara tvrdi da pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) nalaze utočište u Iraku i Siriji, među pripadnicima tamošnjim kurdskih manjina.

Koalicija predvođena SAD, međutim, sarađuje sa Kurdima u Iraku i Sirji, a posebno Pešmergama koji se smatraju nekim od najboljih svjetskih boraca i čiji je doprinos borbi protiv ID ogroman, ocjenjuju analitičari.

Tramp "mijenja ploču" o Asadu

Američki predsjednik Donald Tramp koji je sirijskog predsjednika Asada nazvao "krvnikom", rekao je u ponedjeljak da će sirijski narod odlučiti o svojoj sudbini, saopštio je ruski izaslanik Pjotr Iljičev. To je velika promjena s obzirom da su SAD do sada govorile da Asad mora otići.

- Rekao je da Asadova budućnost nije prepreka - dodao je Iljičev za AFP.

Tramp smatra da "nije važno hoće li Asad ostati ili otići. Važan je politički proces, važno je zaustaviti krvoproliće, neprijateljstva... A onda će narod odlučiti".

Pregovori pod pokroviteljstvom UN kako bi se zaustavio šestogodišnji građanski rat u Siriji zapali su u slijepu ulicu jer opozicijaa traži Asadov odlazak prije bilo kakva mirovnog ugovora.

Rusija, čvrst saveznik sirijskog režima, uporno traži da se Asadova sudbina riješi izborima u okviru političke tranzicije.

Izvor: Agencije