latinica  ћирилица
26/04/2017 |  09:10 | Autor: RTRS

Sberbanka razmatra prodaju 1,1 milijardu evra dugova Agrokora

Sberbanka razmatra prodaju 1,1 milijardu evra kredita odobrenih Agrokoru, izjavio je prvi zamjenik predsjednika najveće ruske banke Maksim Poletaev, i dodao, da je banka spremna da ide i na sud radi rješenja u restrukturiranju dugova Agrokora.
Sberbanka (Foto: bif.rs) -
Sberbanka (Foto: bif.rs)

- Razmatramo i mogućnost prodaje duga Agrokora i razgovaramo sa kupcima na svjetskim tržištima - izjavio je Poletaev.

Prema posljednjim dostupnim službenim podacima iz septembra, Agrokorovi dugovi dostigli su zbog brzog širenja u regiji 6,42 milijarde dolara, što je šest puta više od dioničke imovine.

Poletaev je naveo da je Sberbanka, jedan od najvećih krediora Agrokora, spremna da ide na sud kako bi se našlo rješenje u restrukturiranju Agrokorovog duga.

Precizniji podaci o Agrokorovom dugu očekuju se do kraja juna, jer svi kreditori, uključujući i banke i dobavljače, treba da do 10. juna podnesu svoje zahtjeve.

Mogućnost davanja novih kredita Agrokoru i razgovori o njegovom spasavanju zavise od kredita od 100 miliona evra, naveo je  je Poletaev, i dodao, da je taj kredit Sberbanke održao poslovanje Agrokora dva mjeseca bez kojih je "kompanija mogla da bankrotira mjesec dana ranije".

- Zato smatramo da je u redu da imamo pravo na povlašteni zahtjev za kredit od 100 miliona evra koje je dala Sberbanka prije nego što osiguramo dodatno finansiranje - rekao je Poletaev.

Prije dvije sedmice Agrokor je osigurao inicijalni kredit od 80 miliona evra od pet lokalnih banaka. Njegov privremeni upravnik Ante Ramljak izjavio je da će kompanija saopštiti koliko joj je potrebno novca da održi poslovanje ove godine prije nego što počne preghovore sa novim potencijalnim kreditorima.

Prema grubim procjenama, Agrokoru će ove godine trebati oko 450 miliona evra, smatra Rojters.

Izvor: Agencije