latinica  ћирилица
26/04/2017 |  10:49 ⇒ 19:06 | Autor: RTRS

Moskva- Prvo mjesto za mlade kuvare iz Banjaluke (FOTO)

Ekipa mladih kuvara iz Banjaluke, koju su činili profesor i učenici četvrtog razreda Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, pobijedila je na Omladinskom gastronomskom festivalu "Vaskrs 2017" u Moskvi.
Moskva: Mladi kuvari iz Banjaluke pobjednici - Foto: SRNA
Moskva: Mladi kuvari iz Banjaluke pobjedniciFoto: SRNA

Prvo mjesto oni su osvojili u nominacijama mesna zakuska, kao i praznični sto, koje su podijelili sa jednom školom iz Rusije.

Žiri je posebeno bio oduševljen njihovom kuvanom šunkom sa rotkvicama i lukom uz crni hljeb, ali su predstavili i šape, perece i šljivovicu.

Obučeni u tradicionalnu srpsku nošnju, oni su na festivalu pravili i tradicionalno rusko jelo pasha na srpski način.

Profesor Predrag Tošić rekao je Srni da je ponosan na učenike, njihovu volju, znanje i zalaganje.

"Ovo je njihov uspjeh, ali i uspjeh svih naših učenika i kolega", istakao je Tošić, koji je za emisiju "Pravoslavne priče" televizije "Sojuz" napravio srpsku salatu i predstavio Banjaluku, Republiku Srpsku, kao i školu u kojoj radi.

Učenici Dražen Subotić i Ivana Kerezović rekli su da je bilo teško, ali da se trud uvijek isplati.

"Razmijenili smo iskustva sa kolegama iz drugih škola i upoznali smo njihove običaje", rekao je Subotić.

Oni su zahvalili svima koji su im pomogli da u Moskvi učestvuju na festivalu koji je okupio mlade kuvare i iz drugih pravoslavnih zemalja - Grčke, Srbije, Bugarske.

Posebnu zahvalnost izrazili su predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uz čiju pomoć su otputovali u Moskvu, zatim Predstavništvu Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, upravi, profesorima i učenicima škole, te turističkim organizacijama Srpske i Banjaluke, restoranu "Agape" iz Banjaluke, preduzećima "Pađeni" i "Sadagosi" i Kulturno-umjetničkom društvu "Piskavica".

Predstavništvo Republike Srpske u Moskvi, uz pomoć srpskog kuvara Miše Miloševića, pripremilo je trpezu sa projom, ćevapima, domaćom kobasicom, baklavom, prasetinom, burekom, pogačom, gibanicom i drugim jelima.

"Naš sto je privukao veliku pažnju i sve smo razdijelili za dvadesetak minuta", rečeno je Srni u Predstavništvu.

Omladinski gastronomski festival održan je juče u Kulturno-poslovnom centru Republike Komi u Moskvi, u organizaciji Sveto-Danilovog manastira i Centra za obnovu tradicija iz Moskve.

Osim Predstavništva Republike Srpske, podršku festivalu daju i Privredna komora Ruske Federacije, Savez industrijskih sindikata, Centar za razvoj strateških projekata, ambasade Srbije, Grčke, Bugarske, Kipra, Moldavije, Bjelorusije, Nacionalni savez kuvara, Moskovski kulinarski savez.

Izvor: SRNA