latinica  ћирилица
26/04/2017 |  11:21 ⇒ 11:21 | Autor: RTRS

Majkić: Institucije BiH ne poštuju Zakon o javnim nabavkama

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas u Sarajevu da BiH ima dobar pravni osnov kada je riječ o javnim nabavkama, ali da je problem implementacija tog zakona.
Dušanka Majkić - Foto: dnevni avaz
Dušanka MajkićFoto: dnevni avaz

"Institucije BiH ne poštuju Zakon o javnim nabavkama", rekla je novinarima Majkićeva, koja je predsjedavajuća ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Navodeći da je u donošenju zakona 2014. godine najviše učestvovala Agencija za javne nabavke, Majkićeva je rekla da je tada isticano da su u zakonu zastupljena sva pravila EU i da je BiH dobila evropski zakon.

Prema njenim riječima, nevladin sektor kontinuirano traži promjenu zakona, ne komentarišući pri tom kako se on provodi.

"Sve institucije BiH koje su dobile mišljenje sa rezervom imaju primjedbu Kancelarije za reviziju da nisu poštovale Zakon o javnim nabavkama", navela je Majkićeva i dodala da se to nikakvim zakonom ne može promijeniti.

Ona smatra da izmjena Zakona o javnim nabavkama neće pomoći da se neki problem riješi i da parlament treba da bude uporan u zahtjevu izvršnoj vlasti da budu ispunjene obaveze iz revizorskih izvještaja.

"Nijedna od institucija nije se žalila da nije dobar zakon o javnim nabavkama, nego što ga ne poštujemo", konstatovala je Majkićeva.

Prema njenim riječima, posredstvom nevladinih organizacija privatni sektor pokušava da promijeni Zakon o javnim nabavkama i prilagodi ga sebi kako bi lakše dolazio do posla.

Majkićeva danas učestvuje u radu konferencije "Јavne nabavke u BiH", koju je organizovala Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH - Akaunt uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Izvor: Srna