latinica  ћирилица
26/04/2017 |  14:45 | Autor: RTRS

Ustavni sud Srpske: Osporena odluka Skupštine grada Banjaluka

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da odluka Skupštine grada Banjaluka o donošenju izmjene dijela Regulacionog plana nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: RTRS
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: RTRS

Riječ je o ulicama Vuka Karadžića, Prvog krajiškog korpusa, Milana Radmana, Mladena Stojanovića i Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Ustavni sud je utvrdio da pomenuta odluka nije u skladu i sa Zakonom o sprovođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, ustanovljene u skladu sa Aneksom osam Dejtonskog mirovnog sporazuma, navodi se u saopštenju Ustavnog suda Republike Srpske.

Neustavnost i nezakonitosti osporene odluke, prema ocjeni Ustavnog suda, ogleda se u tome što donosilac ovoga akta nije postupio u skladu sa relevantnim odredbama navedenog Zakona, čime je istovremeno narušeno i načelo zakonitosti iz člana 108. Ustava Republike Srpske.

Normativnim aktom, koji je bio predmet ocjene, predviđeno je rušenje objekta koji je dio Ambijentalne cjeline u Ulici Mladena Stojanovića i Kralja Petra Prvog Karađorđevića, koji ima status nacionalnog spomenika.

Skupština grada Banjaluka, prema ocjeni Ustavnog suda, nije mogla usvojiti osporenu odluku s obzirom da se njome predviđa rušenje objekta u prvoj zoni zaštite koji predstavlja dio Ambijentalne cjeline uvrštene u nacionalne spomenike BiH i uživa najviši stepen zaštite u zakonima Republike Srpske.

Ustavni sud nije utvrdio neustavnost pojedinih odredaba Zakona o advokaturi Republike Srpske, Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2016. godinu, Zakona o radu Republike Srpske, Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske, Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, niti neustavnost i nezakonitost pojedinih podzakonskih akata.

Izvor: Srna