latinica  ћирилица
26/04/2017 |  15:16 ⇒ 19:16 | Autor: RTRS

Parlament Srpske prihvata preporuke i obaveze za članstvo u SE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da parlament Srpske prihvata preporuke i obaveze koje podrazumijevaju članstvo u Savjetu Evrope, i da akte koje donosi usklađuje sa osnovnim demokratskim načelima i principima poštivanja ljudskih prava i vladavine zakona.
Drahoslav Štefanek i Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Drahoslav Štefanek i Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Tokom sastanka u Banjaluci sa novoimenovanim šefom delegacije Savjeta Evrope u BiH Drahoslavom Štefanekom, Čubrilović je podsjetio da je Republika Srpska konsenzusom usaglasila rješenje u vezi sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

"Očekujem da i Federacija BiH odredi prihvatljiv način izbora dva člana Predsjedništva BiH, kako bi se ispunila i obaveza koju ima BiH, kao jedna od 47 zemalja članica Savjeta Evrope", istakao je Čubrilović.

Kada je riječ o izbornom procesu, Čubrilović smatra da bi najfunkcionalnije i najekonomičnije bilo objediniti opšte i lokalne izbore u Republici Srpskoj i BiH, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

"Izmjenama Izbornog zakona BiH treba da se odredi da kompenzacioni mandat pripada isključivo političkoj stranci, a ne poslaniku, koji nema obavezu ni prema biračkom tijelu niti prema stranci koja mu je poklonila mandat", istakao je Čubrilović.

On je konstatovao da je Narodna skupština Republike Srpske najfunkcionalniji i najefiksaniji parlament u BiH u donošenju i sprovođenju zakona i drugih akata koji su od interesa za građane, privredu i razvoj parlamentarne demokratije.

Čubrilović je poželio dobrodošlicu Štefaneku i izrazio spremnost Narodne skupštine da aktivno učestvuje u projektima koji se realizuju u saradnji sa kancelarijom Savjeta Evrope u BiH.

Izvor: Srna