latinica  ћирилица
26/04/2017 |  15:59 ⇒ 16:15 | Autor: RTRS

Milinić u Monaku predstavio mogućnosti ulaganja u BiH

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH /FIPA/ Gordan Milinić održao je danas u Monaku prezentaciju o mogućnostima ulaganja u BiH za investitore iz te zemlje, naglašavajući da je BiH sigurna i profitabilna za strani kapital, sa niskim operativnim troškovima, te čvrsto opredijeljena za evropski put.
Milinić u Monaku predstavio mogućnosti ulaganja u BiH - Foto: SRNA
Milinić u Monaku predstavio mogućnosti ulaganja u BiHFoto: SRNA

Milinić je na poslovnom forumu pozvao poslovne ljude iz Monaka da istraže poslovne mogućnosti koje pruža BiH, a posebno u energetske, te sportske i hotelijerske projekte - oblasti u kojima Monako ima znatna poslovna iskustva.

Pokazan je veliki interes investitora za projekte u BiH, za sektor proizvodnje hrane, bankarstvo i osiguranje, te su održani brojni sastanci na kojima je Milinić detaljnije predstavio poslovni ambijent BiH i investicijske projekte, saopšteno je iz Fipe.

Poslovni forum organizovali su ambasador BiH u Parizu Ivan Orlić i počasni konzul BiH u Monaku Donatele de Filipo Kampioni, te Ekonomska komora Monaka.

Monako je drugi u svijetu po iznosu BDP-a po glavi stanovnika, sa stopom nezaposlenosti od svega dva odsto i najnižom stopom siromaštva u svijetu.

Monako je država sa najviše milionera i milijardera po glavi stanovnika u svijetu. Upravo ta činjenica i činjenica da stanovnici Monaka imaju kompanije širom svijeta bila je polazna osnova za organizivanje foruma.

Uskoro se očekuje dolazak investitora u BiH, da bi se upoznali o potencijalima BiH, vlasnicima projekata i relevantnim institucijama.

Izvor: Srna