latinica  ћирилица
26/04/2017 |  18:39 ⇒ 22:36 | Autor: RTRS

Parlamentarna većina na nivou BiH u dubokoj krizi (VIDEO)

SDA puca po šavovima. Parlamentarna većina na nivou BiH je u dubokoj krizi.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Nakon što je lider SDA Bakir Izetbegović podijelio crvene i žute kartone četvorici poslanika ove stranke u Predstavničkom domu, oni su najavili formiranje vlastitog poslaničkog kluba. Senad Šepić već ističe kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva. Novi ispit je Izborni zakon, koji uskoro stiže u parlamentarnu proceduru.

Samoproglašeni vrhovni arbitar u unutarstranačkoj političkoj utakmici u SDA Bakir Izetbegović, četovrici neposlušnih igrača u Parlamentu BiH podijelio je crvene i žute kartone. "Pocrvenio" je Senad Šepić, a Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović dobili su "žutu" opomenu arbitra Izetbegovića. Rezultat- žuta minuta SDA četvorke koji su odlučili da formiraju samostalni klub poslanika.

- To je neprimjeren način komunikacije za bišvim potpredsjednicima, sa članovima Parlamenta i to govori više o njemu i načinu na koji on vodi stranku i odnosu prema ljudima. Mi nismo i nećemo biti poltroni Bakira Izetbegovića i ne prihvatamo takvu vrstu ucjena - kategoričan je Ahmetović.

Da je Senad Šepić "pocrvenio" saznao je na službenom putu u Strazburu. Uzvraća udarac i najavljuje igru u utakmici za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Izetbegović je kaže odavno privatizovao SDA, a akcize su samo povod za unutarstranački obračun.

- Oni su uvijek tražili povod da se obračunaju sa ljudima koji ne pristaju da ih neko vara - kaže Šepić.

Potpredsjenik SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović do sada je dva puta u nevjerici tražio ponavljanje glasanja o akcizama. Ipak i dalje tvrdi da je SDA stabilna i da imaju većinu na nivou BiH.

- SDA je velika i stabilna politička stranka. Naši organi funkcionišu bez ikakvih problema, počevši od Kongresa, Glavnog odbora, Predsjedništva i predsjednika stranke - tvrdi DŽaferović.

Iz SDA poručuju da odmetnuta četvorka nema svijetlu političku budućnost. Mnogi iz SDA su pokušali bez SDA, ali nisu uspjeli.

Ahmetović odgovara: "Pokušali su kada je bio Alija, ali Bakir nije Alija...".

Odlaskom četvorke, lider SDA gubi i parlamentarnu većinu na nivou BiH. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kaže da na nivou BiH i u Federaciji postoji samo manjinska vlast. Novi test je prijedlog Izbornog zakona, koji HDZ uskoro treba da uputi u parlamentarnu proceduru.

- Što se tiče Izbornog zakona, ja sam uvjeren da ćemo, iako danas na terenu imamo reakcije kakve imamo, imati izmjene i dopune ovog zakona u naredna tri mjeseca u Parlamentu - kaže Čović.

Trenutno, do izbora je ostalo više od godinu dana. Zagrijavanje igrača za predizbornu utakcmicu već je počelo. Do tada, po svemu sudeći, parlamentarna većina na nivou BiH biće formirana od tačke do tačke dnevnog reda.