latinica  ћирилица
26/04/2017 |  19:10 | Autor: RTRS

Angela Merkel ugostila 20 najuticajnijih žena svijeta

Dvadeset najuticajnijih žena svijeta okupilo se u Berlinu na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel na sastanku nazvanom "Women 20" koji se organizuje u sklopu njemačkog predjsedavanja skupom 20 najmoćnijih zemalja svijeta G20.
Ivanka Tramp, Kristin Lagard i Angela Merkel na samitu "Women 20" - Foto: getty
Ivanka Tramp, Kristin Lagard i Angela Merkel na samitu "Women 20"Foto: getty

Iako je Merkelova kao domaćica sastanka zasigurno najsnažnija figura ovog okupljanja, svjetla reflektora ipak je preuzela kćerka američkog predsjednika Donalda Trampa, Ivanka, koja je u Berlinu predstavljala Sjedinjene Američke Države. Baš poput prave zvijezde, Ivanku su fotoreporteri pratili u stopu, od slijetanja na aerodrom do odlaska u hotel i učešća na sastanku.

A ona je već pri dolasku u Berlin privukla pažnju s obzirom na to da je doletjela redovnom linijom, a ne privatnim avionom, kao i potezom da sama nosi prtljag do automobila.

Među ostalim učesnicima sastanka "Women 20" istakla se i modnim kreacijama, baš kao i holandska kraljica Maksima koja je takođe učestvovala u "ženskim razgovorima".

Njemački mediji su ovo okupljanje uoči sastanka G20 koji se za dvije nedjelje održava u Hamburgu nazvali "velikim uspjehom nežne diplomatije kancelarke Angele Merkel", i svojevrsnom potvrdom kako žene zauzimaju visoko i važno mjesto u političkom, ali i poslovnom svijetu, piše "Večernji list".

Ovom poslovnom segmentu dodatni pečat dalo je prisustvo šefice Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, koja se s Merkelovom sastala i prije nekoliko nedjelja u sklopu sastanka njemačke kancelarke i vodećih ljudi svjetskih finansijskih institucija.

Organizaciju ovakvog skupa treba gledati i kroz prizmu odnosa EU, posebno Njemačke, i SAD, kroz koji će Angela Merkel preko Ivanke Tramp pokušati da utiče na njenog oca.

Osim svojom pojavom, Ivanka je i u svom govoru privukla pažnju medija izjavivši kako sebe smatra feministkinjom.

- Vjerujem da sam feministkinja, zato što se zalažem za jednakost polova u svim segmentima. Ovdje smo da o tome raspravljamo i da pokušamo da to objasnimo onima koji misle drugačije - kazala je Ivanka, dodajući da je ona "još na početku", te najviše želi da sluša i uči, ali i utiče na stavove svog oca Donalda Trampa koji je često imao seksističke izjave, ističe Si-En-En.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svom je nastupu naglasak stavila na važnost žena u poslovnom svijetu, kazavši kako još ne može da objasni činjenicu da tek svaku desetu kompaniju u Njemačkoj pokreće žena.

– Baš kao što se ni ja nisam odlučila da pokrenem firmu, slično izgleda razmišljaju i druge žene. Upravo zato potrebni su ovakvi sastanci. Trebalo bi možda osnovati i poseban fond kojeg bi recimo punile zemlje poput Njemačke, SAD, Kanade ili Holandije, a kojim bi upravljala Svjetska banka. On bi po potrebi bio nadopunjavan - rekla je Angela Merkel.

Izvor: Blic