latinica  ћирилица
27/04/2017 |  07:58 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Parlament Srpske usvojio više nacrta zakona (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je prvi dio 18. redovne skupštinske sjednice i nastavak zakazao za 10. maj.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS) -
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS)

13.30... Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci po hitnom postupku Zakon o dopuni Zakona o društvima za osiguranje čiji je cilj ispunjenje obaveza iz Akcionog plana BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca. Cilj navedenog zakonskog rješenja jeste i harmonizacija sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preoporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca - FATF.

Poslanici su uvojili Zakon o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju kojim se uređuju poslovi i djelatnost zastupanja u osiguranju, odnosno posredovanja u osiguranju i reosiguranju.

U danu za glasanje usvojeni su Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, čiji je cilj poboljšanje uslova za javni prevoz lica i Zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda u Srpskoj.

Usvojeni su Zakon o turizmu, Zakon o ugostiteljstvu i Nacrt zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj.

Narodna skupština Srpske usvojila je Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2017-2021. godine - "Znanje za razvoj" čiji je cilj jačanje naučne i tehnološke osnove, te naučnoistraživačke zajednice i ekonomskog razvoja Srpske.

Poslanici su usvojili i Strategiju unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj 2017-2026. godina, Nacrt strategije razvoja trgovine do 2022. godine, te Nacrt strategije razvoja kulture Republike Srpske od 2017. do 2022. godine.

13.20... Narodna skupština usvojila je danas Zakon o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama kojim će biti omogućena izgradnja jedinstvenog, efikasnog, racionalnog i funkcionalnog sistema zaštite, kao i uspostavljanje stručnog i inspekcijskog nadzora u ovoj oblasti.
Cilj ovog zakonskog rješenja je zaštita ljudi, materijalnih i drugih dobara od elementarne nepogode i nesreća, a njegovo usvajanje je potrebno zbog usklađivanja odredaba Zakona o republičkoj upravi, kao i usklađivanja sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima.

Poslanici su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha radi uspostavljanja sistema prikupljanja podataka o kvalitetu vazduha u Republici Srpskoj i izrade inventara koji će poslužiti za izvještavanje nadležnih tijela u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama.

U danu za glasanje usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Ekonomsko-socijalnom savjetu kojim se propisuju uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na nivou Republike Srpske.

Ovaj nacrt zakona biće upućen u javnu raspravu.

12.15... Cilj Nacrta strategije razvoja kulture Republike Srpske od 2017. do 2022. godine je stvaranje uslova za nesmetan rad i razvoj umjetnosti i umjetnika, te aktivno učešće u razvoju publike, kao neodvojivog, integralnog dijela sociokulturnog lanca. Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je da su strateški ciljevi Nacrta strategije zasnovani na jasnoj procjeni aktuelnog stanja u oblasti kulture i umjetnosti, odnosno kulturnog nasljeđa, savremenog stvaralaštva i umjetničke produkcije.

"Zacrtani ciljevi su uspostavljanje sistema transparentne kulturne politike, visok stepen umjetničke produkcije i profesionalizacija, kulturna pismenost-medijska, pozorišna, filmska, u zajednici, aktivna publika, internacionalizacija, prisustvo na međunarodnoj sceni, te decentralizacija", rekao je Malešević, obrazlažući navedeni dokument u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanici vladajuće većine i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatraju da je neophodno uložiti više sredstava u razvoj kulture do kojih je moguće doći i iz evropskih fondova.

Narodni poslanici će razmatrati i izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u 2016. godini.

Biće razmatran i izvještaj o izvršavanju poslova i zadataka u vezi sa realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

Poslanici su razmotrili Nacrt strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017- 2021. godine.

Principi na kojima bi trebalo da se zasniva sistem lokalne samouprave su demokratičnost, efikasnost, samostalnost, javnost, finansijska održivost i sistemski pristup u planiranju i upravljanju lokalnim razvojem.