latinica  ћирилица
27/04/2017 |  09:41 ⇒ 15:54 | Autor: RTRS

Za 15 dana plan za restrukturisanje Agrokorovih firmi

Hrvatski Agrokor i firme koje posluju u okviru ovog koncerna moraju ispunjavati obaveze prema zaposlenima i zemlji u kojoj posluju, kao i prema dobavljačima na bazi jasnih i preciznih principa i postulata i hronološkog redoslijeda, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika institucija BiH i Hrvatske.
Agrokor (Foto: progressive.com.hr) -
Agrokor (Foto: progressive.com.hr)

Predsjedavajući Savjeta ministra BiH Denis Zvizdić izjavio je na konferenciji za novinare da su predstavnici Hrvatske iznijeli plan aktivnosti Agrokora u smislu njegovog restrukturisanja i eventualnih uticaja koje ono može imati na BiH.

Zvizdić je najavio da će ovaj plan biti prezentovan u narednih 15 dana.

- Zatražena je informacija o planu isplate dobavljačima jer smo veoma zainteresovani da ne budu probijeni rokovi, kao i za pitanje očuvanja postojećih radnih mjesta državljana BiH koji su zaposleni u domaćim kompanijama iz koncerna Agrokor, a riječ je o 5.200 radnika - naveo je Zvizdić.

On je dodao da je razgovarano i o tome da neće biti preduzimane bilo kakve mjere koje bi na bilo koji način značile "izvlačenje" kapitala iz Agrokorovih firmi u BiH, a u korist sanacije centrale u Hrvatskoj.

- To neće moći da ide na štetu kompanija iz BiH, a dogovor je da budu imenovani formalni predstavnici entitetskih vlada koji bi bili prisutni i u Konzumu u BiH, kako bi bili kontrolisani svi novčani tokovi i sva dešavanja u narednom periodu - naglasio je Zvizdić.

Bilo kakav negativan ishod, prema njegovim riječima, imao bi posljedice i na privredu i na ekonomiju BiH.

Zvizdić je istakao da je ovo prvi u nizu sastanaka koji je održan, sve dok ne bude usvojen konačan plan restrukturisanja Agrokora.

- Riječ je o veoma kompleksnom poslu, o jednoj vrsti kriznog menadžmenta i u tom smislu se govorilo o narednim koracima i o svim izazovima pred kojima se nalazi BiH kada je riječ o kompanijama iz BiH koje djeluju unutar Agrokora - ocijenio je Zvizdić.

Pomoćnik hrvatskog ministra privrede, preduzetništva i zanatstva Zvonimir Novak rekao je da je zaključeno da mora postojati dijalog, i to otvoren, bez skrivenih namjera jer se samo tako može spasiti cjelokupna situacija.

Povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak naveo je da je finansijska situacija u Agrokor grupaciji od trenutka preuzimanja kompanije bila alarmantna i da je još takva.

- Ovo je bitka sa vremenom, bitka za zaposlene, za dobavljače i njihove zaposlene i za sve države u regiji i njihove građane, i ona još traje - istakao je Ramljak.

On kaže da nema namjeru da širi lažni optimizam i da se situacija promijenila u posljednjih 15 dana.

- Mi smo, ipak, uspjeli da spriječimo da se takva situacija ne prelije u sve zemlje u regiona, ali sad se moramo baviti izdvojenim problemima u zemljama - dodao je Ramljak.

On je poručio da će uraditi sve da ne dođe do smanjenja broja zaposlenih, da radna mjesta budu osigurana i da firme počnu plaćati svoje račune na vrijeme, te poreze i plate svih zaposlenih u sistemu.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro DŽakula rekao je da su firme Agrokora u BiH firme BiH i da posluju po zakonima BiH i u dosadašnjim inspekcijskim nadzorima i plaćanjima uredno izmiruju svoje poreske i carinske obaveze kada je riječ o indirektnim porezima.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministri finansija Repubike Srpske i Federacije BiH Zoran Tegeltija i Јelka Milićević, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, te trgovine i turzima Predrag Gluhaković.

Na sastanku o situaciji u kojoj se našao Agrokor i posljedicama na privredu u BiH prisustvovali su i predstavnici Centralne banke BiH, UIO, Agencije za osiguranje depozita BiH, Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvor: SRNA