latinica  ћирилица
27/04/2017 |  12:05 ⇒ 21:48 | Autor: RTRS

Savanović: Obilježavanje "Dobrovoljačke" samo u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović potvrdio je danas da stradanje pripadnika Јugoslavenske narodne armije, u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, 3. maja 1992. godine, ove godine neće obilježavati na mjestu stradanja.
Ministar Savanović - pres - Foto: RTRS
Ministar Savanović - presFoto: RTRS

Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je da se godišnjica stradanja vojnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici obilježi 3. maja vjerskim obredom i polaganjem vijenaca u Istočnom Sarajavu, odnosno Miljevićima, gdje je predviđeno i obraćanje zvaničnika.

U bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, proteklih godina, sa cvijećem i vijencima, okupljali su se članovi porodica stradalih i delegacija iz Republike Srpske da bi obilježavali godišnjicu stradanja vojnika ЈNA.

Savanović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je razlog zbog kojeg ove godine ne idu u Sarajevo to što bezbjednosna situacija nije adekvatna, podsjetivši da su ranijih godina taj skup osiguravale velike snage policije.

Da bi, kaže, izbjegli takve situacije i moguće provokacije, donijeli su tu privremenu odluku o obilježavanju samo u Miljevićima.

"Kantonalne vlasti nisu nam dozolile da postavimo spomen-obilježje s imenima stradalih i po hrišćanskim običajima ne možemo adekvatno vršiti pravoslavni vjerski obred na tom mjestu u Dobrovoljačkoj. Sve dok nam to ne dozvole, nećemo ići u Sarajevo", rekao je Savanović.

On je podsjetio da su, uprkos dogovoru rukovodstva tadašnje BiH i komande Druge vojne oblasti o mirnom povlačenju pripadnika ЈNA i komande te oblasti iz Sarajeva 2. i 3. maja 1992. godine, u napadu pripadnika paravojnih formacija "Zelenih beretki", "Patriotske lige" i jedinica MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a oko 270 zarobljeno i mučeno u logorima u Sarajevu.

Kazniti zločine da ne bi bili ponovljeni

Savanović je izjavio da ni nakon 22 godine niko od hrvatskih vojnih i političkih zvaničnika još nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u operaciji "Bljesak" 1995. godine u Zapadnoj Slavoniji.

"Nažalost, još niko nije odgovarao za ove zločine, iako je veliki broj krivičnih prijava podnesen Tužilaštvu Hrvatske i BiH. Ako zločin ne bude kažnjen i to se ne manifestuje javno, onda je taj zločin prikriven i postoji realna opasnost da se ponovo pojavi", rekao je Savanović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da su 1. maja 1995. godine hrvatske regularne snage pod kodnim nazivom "Bljesak" napale srpsku oblast Zapadnu Slavoniju i srpsko stanovništvo u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini, uprkos zaštiti UN.

"Tog dana 16.000 regularnih pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je oko 15.000 srpskih stanovnika koji su tada živjeli u Zapadnoj Slavoniji sa oko 4.000 vojnika Srpske vojske Krajine", istakao je Savanović.

On je naveo da se na evidenciji Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" nalaze imena 283 poginula i nestala Srbina u ovoj akciji, uključujući 114 civila, a među žrtvama je bilo 55 žena, 11 lica do 18 i 73 osobe starije od 60 godina, dok je 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine bilo zarobljeno i na razne načine maltretirano, ponižavano i procesuirano po hrvatskim zatvorima.

Savanović je rekao da je od ove godine Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova obilježavanje stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji 1995. godine uvrstio u kalendar događaja od republičkog značaja, te najavio da će u Gradišci u ponedjeljak, 1. maja, biti obilježeno sjećanje na ovo stradanje.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da obilježavanje sjećanja na stradanje Srba u Zapadnoj Slavoniji počinje u ponedjeljak, 1. maja, u 10.30 časova služenjem pomena u Crkvi Presvete Bogorodice za poginule Srbe.

Dunjić je rekao da je u 10.45 časova predviđeno polaganje vijenaca na spomen-ploču poginulim Srbima Zapadne Slavonije, u 11.00 časova obraćanje zvaničnika, a u 11.30 časova spuštanje vijenaca u rijeku Savu.

On je naveo da u srijedu, 3. maja, u 11.00 časova u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima parastosom za poginule pripadnike ЈNA počinje obilježavanje sjećanja na ovo stradanje.

Dunjić je dodao da je u 11.30 časova predviđeno polaganje vijenaca na Spomen-krstu u Vojničkom groblju, dok je u 11.45 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Izvor: SRNA