latinica  ћирилица
27/04/2017 |  12:49 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Broj prijava nasilja povećan za dva odsto (VIDEO)

Broj prijava nasilja u porodici u Republici Srpskoj prošle godine je povećan za oko dva odsto u odnosu na godinu ranije, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Banjaluka - Foto: SRNA
BanjalukaFoto: SRNA

Više zabrinjava "tamna brojka", odnosno veliki broj djela i prekršaja za koje se pretpostavlja da postoje, a koji se ne prijavljuju, istakla je predsjednica UO Udruženja "Mreža žena MUP Republike Srpske – RS WPON" Sanja Sumonja.

- Cilj je da se animiraju građani i šira društvena zajednica da je to ozbiljan problem i da je policija tu da se bori protiv nasilja u porodici i drugih krivičnih djela - rekla je Sumonja na Trgu Krajine u Banjaluci gdje se danas realizuje kampanja "One ne trpe nasilje – nemoj ni ti".

Ona je navela da kazna za počinioce nasilja u porodici iznosi od jedne do tri godine zatvora, u zavisnosti od stepena počinjenog djela. Prema njenim riječima, po prijavi nasilja u porodici policija izlazi na lice mjesta, negdje zajedno sa radnicima centra za socijalni rad, koji žrtvu, ukoliko je potrebno, smještaju u sigurnu kuću, a počinilac nasilja u porodici u zavisnosti od situacije, može biti uhapšen.

Sumonja je istakla da dalji postupak ne zavisi od policije, jer se često dešava da žrtve odustaju od svjedočenja i zahtijevaju da se izvršilac nasilja ne kažnjava.

- Policija jeste prvi i jedan od bitnih organa, ali ne i jedini. Tu su i sud, okružno javno tužilaštvo, centri za socijalni rad, pa na kraju i nevladine organizacije koje pružaju podršku žrtavma - rekla je Sumonja.

Podsjetila je da je ovo udruženje formirano 2011. godine radi promovisanja principa demokratičnosti i ravnopravnosti u policijskim službama, odnosno unapređenje položaja žena u policijskim strukturama.

Na Trgu Krajine policijski službenici građanima dijele promotivni materijal, a cilj kampanje, koja bi trebala biti organizovana i u drugim lokalnim zajednicama Srpske, jeste podizanje svijesti kod građana o potrebi da nadležnim organima prijave nasilje u porodici.

Izvor: SRNA