latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:22 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Strukovni sindikat: Nezadovoljni Posebnim kolektivnim ugovorom u oblasti zdravstva (VIDEO)

Strukovni sindikat doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara Srpske nezadovoljni su Posebnim kolektivnim ugovorom u oblasti zdravstva i poručuju da je neprimjenjiv.
Zdravstvo - sindikat - Foto: RTRS
Zdravstvo - sindikatFoto: RTRS

Taj ugovor, kažu, nisu potpisali, a njegovom primjenom pogođeni su zdravstveni radnici, time i pacijenti. Iz resornog ministarstva odgovaraju da su navodi sindikata netačni i da su ranije odbili da učestvuju o razgovorima o ovom dokumentu.

Zdravstvenim radnicima oštećeno je pravo struke, nemaju mogućnost ravnopravnosti u radu i zarade na svom radnom mjestu - poručili su nezadovoljni sindikalci.

Posebni kolekvitni ugovorom, tvrde, transformisan je pravilnikom ministarstva da se ne može povećati plata radnicima koji su na posebim uslovima rada.

- Da nema problema, ne bi ljudi odlazili, da nema problema ne bi bili toliko dugo na bolovanju, da nema problema ne bi čekali u redu, znači ugovor je neprimjenjiv, kaže Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine.

Nejasna je namjera predstavnika Strukovnog sindikata da javnosti saopštavaju netačne informacije i javno polemišu o dokumentu o kojem su ranije odbili da pregovaraju, poručuju iz resornog ministarstva.

Posebnim kolektivnim ugovorom, kažu, definisana su dodatna prava radnika: "Izmjenama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva, dodat je član koji propisuje da poslodavac radniku može uvećati platu po osnovu posebnih rezultata rada do 20 odsto u mjesecu u kojem je te rezultate ostvario''.

A medicinski kadar, kažu sindikalci, odlazi. Problem predstavlja i mogućnost formiranja Komore sestara i tehničara.

- Samo bi uvela dodatne finansijske namete. Јedan odsto od plate, a ne služi ničemu. Poučeni iskustvom doktora, koji su u komori, ništa im dobro nije donijela. Ne vidim ni šta će donijeti tehničarima i sestrama, ističe Zoran Milutinović,predsjednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara regije Zvornik.

Smatraju da bi formiranje Komore moglo dodatno da legalizuje postojeće stanje prekvalifikacije, jer ne postoji zakon koji definiše sestrinsku djelatnost.

- Dočekaće vas opasnost u liku i djelu prekvalifikovane medicinske sestre. Neko ko je za godinu dana došao do diplome! Naše greške su opasne i, na žalost, nepopravljive, upozorava Ranko Palačković, predsjednik Strukovnog sindikata.

Iz sindikata negoduju što fizioterapeuti nisu prepoznati u sistemu zdravstvene zaštite, jer ne postoji zakon o djelatnosti fizioterapeuta u Srpskoj, a samim tim nije regulisan sistem njihovog zvanja.