latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:26 | Autor: RTRS

Ministarstvo zdravlja: Posebnim kolektivnim ugovorom definisana dodatna prava radnika

Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ističu da su Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti zdravstva, kao i njegovim izmjenama i dopunama, definisana dodatna prava radnika zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Oni smatraju nejasnom namjeru predstavnika strukovnih sindikata doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara da saopštavaju netačne informacije i da polemišu o dokumentu o kojem su odbili da razgovaraju.

Posebnim kolektivnim ugovorom definisana su i prava poslodavca na uvećanje plata radnika po osnovu rada noću, na dane državnog praznika, po osnovu obavljanja složenih, najsloženijih i izuzetno značajnih poslova, kao i po osnovu otežanih uslova rada, a visinu procenta uvećanja osnovne plate poslodavac i reprezentativni sindikat javne zdravstvene ustanove zajednički utvrđuju Pojedinačnim kolektivnim ugovorom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Izmjenama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva, ističu u Ministarstvu, dodat je član koji propisuje da poslodavac radniku može uvećati platu po osnovu posebnih rezultata rada do 20 odsto u mjesecu u kojem je te rezultate ostvario.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske otvoreno je za razgovore sa svim socijalnim partnerima, kao što je bilo otvoreno i u toku pregovora u vezi sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti zdravstva", poručuju iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da su predstavnici Unije sindikata u zdravstvu Srpske dobrovoljno napustili pregovore, ne želeći da učestvuju u konstruktivnom dijalogu u interesu zdravstvenih radnika, kao i da su, uprkos tome, prijedlozi koje su ranije iznijeli, uvršteni u Posebni kolektivni ugovor.

"U skladu sa navedenim, nejasna je namjera predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara da javnosti, medijima i svom članstvu nekoliko mjeseci od potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora saopštavaju netačne informacije i da javno polemišu o dokumentu o kojem su ranije odbili da razgovaraju i budu potpisnici", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Ministarstvo na pregovore o Posebnom kolektivnom ugovoru u oblasti zdravstva pozvalo oba reprezentativna sindikata, u resornom ministarstvu napominju i da je Narodna skupština Srpske razmatrala Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zdravstvenim komorama, čija je izrada uslijedila nakon zahtjeva udruženja medicinskih sestara/tehničara u Srpskoj, upravo sa ciljem zaštite profesionalnih interesa ovih medicinskih radnika.

"Cilj izmjena i dopune važećeg Zakona o zdravstvenim komorama jeste uspostavljanje Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara kao samostalne, profesionalne organizacije medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara sa svojstvom pravnog lica", navodi se u saopštenju.

Osnivanje Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, pojašnjavaju iz Ministarstva, neophodno je upravo zbog unapređivanja uslova za obavljanje profesije medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, zaštite njihovih profesionalnih interesa, organizovanog učešća na unapređivanju i sprovođenju zdravstvene zaštite i zaštite interesa građana u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu.

"Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara će štititi interese profesije i pacijenata, voditi evidenciju o članovima Komore, osigurati njihovo trajno stručno usavršavanje da bi se održavala stečena znanja i vještine i usvajala nova", navodi se u saopštenju.

Iz resornog ministartva napominju da Komora treba da donese kodeks profesionalne etike, organizuje sudove časti za utvrđivanje povrede profesionalne dužnosti i odgovornosti.

"Takođe, Komora treba da razvija standarde stručnog rada, unapređuje načine stručnog usavršavanja i pravo na zaštitu u obavljanju poziva, kao i da prati stručni rad medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara", dodaje se u saopštenju.

Navodeći da Ministarstvo nije nadležno za upisnu politiku, iz resornog ministarstva ocjenjuju da ohrabruje podatak da se u medicinske škole i na medicinske fakultete iz godine u godinu upisuje sve veći broj đaka i studenata, što znači da pacijenti ne treba da strahuju da u budućnosti neće imati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

"Upoznati smo sa činjenicom da je medicinski kadar tražen u zapadnim zemljama i da su zarade bolje nego u Republici Srpskoj. Po tim trendovima, Republika Srpska ni po čemu se ne razlikuje od zemalja našeg okruženja", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ukazuju na činjenicu da nije zabilježen veći odliv kadra iz zdravstvenih ustanova Srpske, a koji bi na bilo koji način ugrozio rad ovih ustanova, te da istovremeno, zdravstvene ustanove na osnovu iskazanih potreba za određenim kadrom raspisuju javne konkurse.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite ostaje otvoreno za konstruktivne pregovore sa svim partnerima koji imaju za cilj unapređenje rada zdravstvenog sistema Republike Srpske, jer je to u najboljem interesu zdravstvenih radnika i pacijenata", naveli su iz Ministarstva.

Predsjednik Unije sindikata u zdravstvu Republike Srpske Miodrag Femić smatra da je Posebni kolektivni ugovor neprimjenjiv na nivou zdravstvenih ustanova Srpske.

Femić, koji je i predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske, podsjetio je da je Posebni kolektivni ugovor dobio određenu transformaciju pravilnikom resornog ministarstva da se ne može povećati plata zdravstvenim radnicima koji su na posebnim uslovima rada.

Izvor: SRNA