latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:58 | Autor: RTRS

"Napredni klub" - Srbija da sama pristupi privođenju pravdi optuženih

Odluka Suda u Francuskoj da odbije izručenje komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja Srbiji jedan je u nizu sličnih postupaka kojima je međunarodna zajednica udarila šamar porodicama nestalih i poginulih, kao i legitimnim i međunarodno priznatim srpskim institucijama, ocijenio je "Napredni klub".
Ramuš Haradinaj - Foto: AFP
Ramuš HaradinajFoto: AFP

Ovo političko udruženje iz Beograda ocijenilo je da je stoga vrijeme da Srbija koristi sva raspoloživa državna sredstva i sama pristupi privođenju pravdi optuženih, gdje god da se oni nalaze u svijetu.

"Ako zapadni deo međunarodne zajednice to neće da učini, država Srbija je dužna da nedužnim žrtvama obezbedi pravdu i sama privede optužene za zločine, gde god se oni nalazili ili kretali", ističe se u saopštenju.

"Napredni klub" zaključio je da je odluka francuskog suda ujedno i šamar međunarodnom integritetu Srbije, budući da su i ranije evropski sudovi postupali slično kada je riječ o srpskim Interpolovim potjernicama za teroristima sa Kosova i Metohije i iz bivše Јugoslavije.

"Imajući u vidu da već godinama srpske Interpolove poternice nemaju nikakvog efekta, Napredni klub zahteva od vlade i izabranog predsednika Republike, Aleksandra Vučića, da javnosti predstave konkretan plan o tome koje će mere, u kom roku i kako Srbija preduzimati po pitanju hapšenja i kažnjavanja terorista odgovornih za monstruozne zločine nad Srbima i nealbanskim življem na Kosovu i Metohiji", naveo je "Napredni klub".

Apelacioni sud u Kolmaru odbio je danas zahtjev za izručenje bivšeg vođe terorističke OVK Ramuša Haradinaja Srbiji, koga Beograd optužuje za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Srna