latinica  ћирилица
27/04/2017 |  17:21 ⇒ 28/04/2017 | 12:29 | Autor: RTRS

Dodik: Gubitkom ekonomskog gubi se i nacionalni identitet (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, pod čijim pokroviteljstvom se održava "Јahorina ekonomski forum 2017.", rekao je danas za RTRS da je veoma važno održavanje ovakvih foruma, navodeći da je to prilika da se na jednom mjestu okupe predstavnici vlasti, privrednici i ljudi iz oblasti nauke.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Forum je okupio ljude iz izvršne vlasti, političare, privrednike, ljude koji se bave naukom, koji su u prilici da se upoznaju sa savremenim tokovima i praksama. Važno je da pokušamo da odredimo postupke koji će nas integrisati u globalne procese. Očigledno je da male ekonomije nikakvom vrstom izolacije ništa ne mogu da postignu, a da globalni procesi traže apsolutno osposobljene kadrove i vlast koja prati savremene tokove - naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je bez privlačenja investicija, razvoja poslovanja i trgovine nemoguće očekivati napredak.

Predsjednik Srpske ističe da je u procesima u kojima se svijet nalazi sukobljeno nekoliko ekonomskih modela, ali da je svima njima zajedničko promovisanje profita, te da se u tom pogledu svjetske ekonomije ne razlikuju.

- I kineske i američke kompanije u svom poslovanju favorizuju isključivo dobit. Naravno, postoje nijanse koje to razlikuju. Dok je kineska privreda orijentisana ka globalizaciji u čijem je centru država, s druge strane zapadne ekonomije favorizuju multinacionalne kompanije. Mi treba da odredimo način na koji ćemo funkcionisati, a koji neće ugroziti naš identitet i suverenost u donošenju odluka - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da je našem društvu i poslovnoj zajednici potreban veći stepen edukacije.

On je naglaio da je osnovno pitanje integracije malih ekonomija očuvanje identiteta.

- Gubitkom ekonomskog identiteta gubi se i državni identitet, a za Srbe bi to značilo i gubljenje nacionalnog identiteta - rekao je Dodik.