latinica  ћирилица
27/04/2017 |  17:29 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Srpska se priprema za uspostavljanje specijalnih ekonomskih zona (VIDEO)

Republika Srpska priprema se za uspostavljanje specijalnih ekonomskih zona.
Specijalne ekonomske zone - Foto: RTRS
Specijalne ekonomske zoneFoto: RTRS

To je šansa za nove investicije i zapošljavanja. Ono što će omogućiti jeste poseban režim djelimičnog ili poptpunog oslobađanja od carina i taksi.

Za to je, naravno, potrebna infratsruktura, i podrška institucija. Lider u toj oblasti je Kina, o čijem modelu u Srpskoj uveliko razmišljaju.

Iz ove zemlje i danas je stigla najava o mogućoj izgradnji specijalne ekonomske zone sa Srpskom.

Srpska odlučuje između tri modela. Najbrži i najjeftiniji podrazumijeva pretvaranje postojeće poslovne u specijalnu ekonomsku zonu. Drugi model je zona u punom formatu, a za treći, najskuplji, uzor je Kina.

- To je velika ekonomska zona, veliko zemljište 5-25 km kvadratnih. Velika ulaganju u infrastrukturu i veliki je broj korisnika, kaže Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i član Savjeta za uspostavljanje SEZ-a.

U Kini postoji oko 3.000 specijalnih ekonomskih zona. Njihov udio u BDP-u je 13 odsto. Na desetine ovakvih zona Kina ima i u drugim zemljama.

Јitong Vang, China International Engineering Consulting Corporation, ističe  da je Kina spremna da sarađuje sa spoljnim svijetom po pitanju specijalnih ekonomskih zona. Misli takođe da će Kina i RS imati mogućn da izgrade tako nešto – SEZ.

Kineske kompanije već su prisutne u Srpskoj. U Srbiji su među glavnim investitorima u specijalnim ekonomskim zonama, kojih je u toj zemlji 14. Privukle su investicije vrijedne 16,5 milijardi evra.

- Kada posmatrate investitore, to je super-liga. Došli smo do faze u kojoj se pokazuje da sve to ima smisla, da je to bila alternativa za zatvaranje preduzeća u tranzciji, navodi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.

I Azerbejdžan bilježi dobre rezultate. U tome im, značajno pomaže dobra infrastruktura i mogućnost povlašćenog carinskog režima.

Ruslan Rustamli, iz Ministarstva ekonomije Azerbejdžana, kaže da taj carinski režim podrazumijeva da nema poreza i PDV-a od uvoza i da carina neće biti primijenjena na robu koja se uvozi u zonu.

Ideja o uspostavljanju specijalnih ekonomskih zona u Srpskoj, nastala je tokom posjete predsjednika Srpske Kini u novembru prošle godine.

Tada su dogovoreni prvi koraci, da bi nakon mjesec dana, Vlada formirala Savjet za njihovo uspostavljanje.