latinica  ћирилица
27/04/2017 |  17:58 | Autor: RTRS

Lunaček: Srbija da povuče zastarjele naloge za hapšenje

Potpredsjednik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku o puštanju na slobodu bivšeg lidera terorističke OVK Ramuša Haradinaja i pozvala EU da utiče na to da Srbija povuče "zastarjele naloge za hapšenja", kao uslov za nastavak briselskog dijaloga.
Ulrike Lunaček          (Quelle: ulrikelunacek.eu) -
Ulrike Lunaček (Quelle: ulrikelunacek.eu)

Lunačekova je u saopštenju navela da je potpuno neprihvatljivo postojanje zastarjelog međunarodnog naloga za hapšenje koji je 2004. godine izdala Srbija koja trenutno, pod pokroviteljstvom EU, vodi dijalog sa Kosovom.

Ona je pozvala visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiku Mogerini i svih 28 država članica EU, posebno 23 države koje su priznale samoproglašeno Kosovo, da jasno poruče Srbiji da bi zastarjeli nalozi za hapšenja trebalo da budu povučeni.

"Ovo je važan uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine koji se odvija pod pokroviteljstvom EU i u skladu sa principima dobrosusjedskih odnosa", navela je Lunačekova.

U saopštenju Lunačekove podsjeća se da je Haradinaju bilo suđeno 2008. i 2012. godine pred Haškim tribunalom i da je oslobođen optužbi za ratne zločine.

Francuski sud u Kolmaru donio je danas odluku da ne izruči bivšeg lidera terorističke OVK Ramuša Haradinaja Srbiji.

Haradinaj, nekadašnji vođa terorističke OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i dokazima koji su proslijeđeni sudu u Kolmaru.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad civilima na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopštio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Izvor: Srna