latinica  ћирилица
27/04/2017 |  18:15 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Nikolić pisao Olandu - Srbiji nanesena velika nepravda

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je pismo predsjedniku Francuske Fransoa Olandu u kojem je naveo da je negativno mišljenje francuskog suda o zahtjevu za izručenje Ramuša Haradinaja nanijelo Srbiji veliku nepravdu.
Tomislav Nikolić (Foto: Sputnik/Aleksej Nikoljski) -
Tomislav Nikolić (Foto: Sputnik/Aleksej Nikoljski)

Nikolić je naveo u pismu da je odlukom Apelacionog suda u Kolmaru pušten na slobodu zločinac koji će, ovim činom francuskih vlasti, ostati nekažnjen, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

"Vest da je odlukom francuskog pravosuđa oslobođen Ramuš Haradinaj, čije smo izručenje tražili na osnovu raspisane poternice obezbeđene dokazima, duboko je potresla našu javnost i, nažalost, još više utvrdila uverenje da nema pravde za srpske žrtve", poručio je Nikolić.

On je istakao da je Srbija u skladu sa važećim procedurama dostavila dokumentaciju koja neporecivo dokazuje krivicu Haradinaja, "zločinca koji je za svagda zavio u crno mnoge srpske porodice" i naglasio da nikakva objašnjenja ne mogu da otklone utisak da je politika i ovoga puta nadvladala pravdu i da je ubijanje Srba opravdano i dozvoljeno, za razliku od zločina nad drugim narodima.

"Naš osećaj duboke povređenosti uvećan je činjenicom da je Francuska u srpskoj istoriji doživljavana kao svetao primer prijateljstva i časti, zbog kojeg ni najveća stradanja u dva svetska rata nisu bila uzaludna", navedeno je u pismu.

Predsjednik Srbije naglasio je da je Srbija devedesetih godina prošlog vijeka bila suočena sa terorizmom Ramuša Haradinaja na Kosovu i Metohiji, te navodeći da je Francuska "ugrožena danas", poručio da je Oland trebalo da zna da će ovakva odluka izazvati revolt Srba.

"Јa Vam, kao čoveku kome sam u više navrata dokazao svoje prijateljstvo, ukazujem na posledice takve očigledno političke odluke suda u Francuskoj, koja je nanela veliku nepravdu Srbiji, velikom prijatelju Francuske, za koju nas, u ovom trenutku i nažalost, vezuje samo slavna istorija naših dedova i očeva", naveo je Nikolić u pismu Olandu.

On je dodao da će Vlada Srbije u skladu sa svojim ovlaštenjima odlučiti na koji način će Srbija iskazati nezadovoljstvo.

"U nadi da Francusku još uvek vodi čast i pravda za sve narode podjednako, molim Vas da primite moje pozdrave", napisao je Nikolić.

Izvor: Srna