latinica  ћирилица
27/04/2017 |  19:18 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Kozarska Dubica: Poslovna zona Lipova Greda adut za privlačenje investitora (VIDEO)

Razvoj privrede, smanjenje odliva stanovništva i rješavanje nezaposlenosti, ciljevi su vlasti u Kozarskoj Dubici.
Kozarska Dubica - Poslovna zona - Foto: RTRS
Kozarska Dubica - Poslovna zonaFoto: RTRS

Privlačenje investitora u ovaj kraj jedan je od zadataka, a glavni adut - Poslovna zona Lipova Greda.

I Kozarska Dubica muku muči sa odlivom mladog i radno sposobnog stanovništva. Razlog – jasan.

- Nema posla, ljudi završavaju škole, stvarali bi porodice a ne mogu, pa onda normalno idu trbuhom za kruhom, kažu Dubičani.

Zbog toga opštinske vlasti na sve načine pokušavaju privući investitore koji bi pokrenuli proizvodnju i otvorili radna mjesta.

- Mi dajemo 99% popust na zemlju, znači dajemo sve moguće pogodnosti u komunalijama, samo da bi na neki način privukli investitore i da bi napravili te male pogone gdje bi bili zaposleni ljudi, navodi Radenko Reljić, načelnik opštine

A njihov adut je poslovna zona Lipova Greda, koja zbog pogodnosti koje nudi, postaje sve interesantnija ulagačima iz zemlje i inostranstva.

- Mi za sada imamo dva investitora koji su došli u Lipovu gredu, a u toku je izgradnja trećeg objekta, dodaje Reljić.

Da je položaj Lipove Grede izuzetno povoljan potvrđuje i direktor jednog od izvozno orjentisanih preduzeća smještenih u ovoj poslovnoj zoni. Bave se otkupom i preradom voća i začinskog bilja i šumskih plodova, a zapošljavaju 15 radnika.

- Lipova Greda je zanimljiva jer se nalazi negdje otprilike u sredini ove regije. Znači, mi pokrivamo i Prijedor, Dubicu, Gradišku, Novi Grad, Srbac, Kostajnicu, naglasio je Željko Kondić, direktor preduzeća smještenog u Lipovoj Gredi.

Kozarsku Dubicu, u potrazi za boljim životom, proteklih godina napustilo je između 300 i 500 porodica. Zbog toga je opštinska uprava sve snage usmjerila da zadrži mlade.