latinica  ћирилица
27/04/2017 |  19:35 ⇒ 28/04/2017 | 08:57 | Autor: RTRS

Makedonija u političkom haosu (FOTO/VIDEO)

Drama se noćas dešavala na ulicama Skoplja i ranije večeras u parlamentu Makedonije-Sobranju.
Upad u zgradu Sobranja(foto: twitter.com/seirdotmk) -
Upad u zgradu Sobranja(foto: twitter.com/seirdotmk)

Obračuni sukobljenih strana dešavali su se i na ulicama Skoplja.

1.18 - Situacija u centru Skoplja je normalizovana, saopštilo je makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova. Povrijeđene su ukupno 102 osobe, uključujući 22 policajca i trojicu poslanika, saopštila je makedonska policija. 

00.40 Ispred makedonskog Sobranja situacija je trenutno mirna, a građani Makedonije, koji mjesecima protestuju protiv mogućnosti da SDSM Zorana Zaeva sa albanskim partijama formira novu vladu, večeras će u šatorima zanoćiti ispred zgrade Sobranja.

00.27 Povrijeđeno je ukupno 45 osoba, među kojima troje policajaca i pripadnika obezbjeđenja u Sobranju, kaže direktorka gradske bolnice u Skoplju.

23.35 – Pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" postavljaju šatore ispred parlamenta. Poručuju: "Idemo do kraja!", prenosi televizija Nova a javlja RTS.

22.35 - Sputnjik javlja da je više od 50.000 ljudi ispred parlamenta.

22.25 - Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao lidere svih stranaka u Makedoniji na konsultacije u svoj kabinet sutra ujutru.

22.15 - Pripadnici specijalne jedinice koji su ušli u Sobranje Republike Makedonije evakuisali su 30 poslanika, objavilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

22.20 - Trenutno je pred makedonskim parlamentom mirno, ali je masa građana raspoređena sa strane i na zadnjem ulazu zgrade.

22.05 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti koja će se održati sutra u 14 časova, a povodom dešavanja u Makedoniji.

22.00 - Devet povrijeđenih poslanika primljeno u skopsku Gradsku bolnicu, javljaju makedonski medji.

21.47 - Zapad o upadu u Sobranje: Potreban dijalog, a policija da djeluje zaštitinički.

21.44 - U ovom trenutku nemamo građanski rat, ali nije isključeno da do njega dođe, kaže Nedelkovski za Sputnjik. To kako će se ponašati Albanci u ovoj situaciji je pitanje koje se tiče ne samo Makedonije, već i zemalja u okruženju, uključujući Srbiju.

21.37 - Iz svih gradova Republike Makedonije narod kreće ka Skoplju, kaže novinar Milenko Nedelkovski.

21.33 - Milenko Nedelkovski, poznati makedonski novinar i analitičar za Sputnjik kaže da će, prema nezvaničnim informacijama, makedonski predsednik Đorđe Ivanov oko 23 sata proglasiti vanredno stanje.

21.32- Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević je rekao da to što se dešava u Makedoniji nije makedonska već balkanska kriza.

21.30 - Osam lica sa povredama glave i nogu primljeno je večeras u skopsku Kliniku "Sveti Naum Ohridski", potvrdila je direktor ove zdravstvene ustanove Јasmina Čabukovska.

Ona je navela da od osam primljenih pacijenata jedan ima potres mozga, ali da mu je dobro opšte zdravstveno stanje.

U Gradskoj bolnici i Urgentnom centru večeras nisu dovezene povrijeđene osobe, potvrđeno je iz ovih zdravstvenih ustanova, javlja agencija MIA.

21.20 - Četvorica poslanika povrijeđena su u sukobima prije nego što su specijalci zaustavili masu pred ulazom u Sobranje. Napadnuto je nekoliko novinarskih ekipa.

21.05 - Evropski komesar za proširenje Јohanes Han najoštrije je osudio nasilje do kojeg je večeras došlo u u makedonskom Sobranju, u koji su upali demonstranti nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata DŽaferija za predsjedavajućeg parlamenta.

20.56 - Predsjednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski saopštio je večeras, nakon upada demonstranata u zgradu Sobranja u Skoplju, da nasilje nije rješenje i da je potrebno smiriti strasti.

"Pozivam na prisebnost. Narod ne treba da nasjeda na provokacije SDSM-a i onih koji žele da vrate državu u duboku krizu i ispune njihov scenario", napisao je Gruevski na "Fejsbuk" profilu.

On je poručio da će se VMRO-DPMNE suprostaviti ovim antidržavnim postupcima SDSM pravnim i političkim sredstima.

20.40 - Organizacija "Za zajedničku Makedoniju", bliska VMRO-DPMNE, pozvala pristalice iz svih dijelova Makedonije da dođu pred zgradu Sobranja, javlja skopska televizija Sitel.

20.35-  U neredima u Sobranju teže je povrijeđen i poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javlja skopski portal A1on.

19.49 - Maskirane osobe upale u Sobranje. Razbijene glave lideru SDSM-a Zoranu Zaevu i posaniku te stranke Damjanu Mančevskom, javljaju mediji.

19.25 - Pristalice poreta "Za zajedničku Makedoniju" upale su u zgradu Sobranja.

Izvor: Agencije