latinica  ћирилица
27/04/2017 |  19:36 ⇒ 28/04/2017 | 01:00 | Autor: RTRS

Srednjoškolci iz Srpske dali odgovor - Šta Srbija treba da zna o meni? (VIDEO)

Više od 90 srednjih škola, više od stotinu radova, a njih deset dalo je najbolje odgovore na pitanje – šta to Srbija treba da zna o meni? Pitanje je to koje je srednjoškolcima Republike Srpske povodom Dana državnosti Srbije postavio Generalni konzulat Srbije u Banjaluci.
Nagrađeni srednjoškolci iz Srpske na nagradnom putovanju u Srbiju -
Nagrađeni srednjoškolci iz Srpske na nagradnom putovanju u Srbiju

Generalni konzulat Srbije u Banjoj Luci je nakon literarnog konkursa sprovedenog u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom Republike Srpske proglasio je 10 najboljih radova na temu “Šta to Srbija treba da zna o meni?“.

Odgovore koje su dobili, bez riječi su ostavile mnoge, i upravo zato su odlučili da zapadnu i centralnu Srbiju deset srednjoškolaca iz različitih gradova Srpske upozna na najbolji način.

Ovih deset učenika nagrađeni su besplatnim boravkom u hotelima “Omorika“ na Tari i “Breza“ u Vrnjačkoj Banji, a boraak je trajao od 21. do 30. marta.

Tokom devet dana učenici su obišli istorijski bogat Mitrovac, mjesto gdje su danas najveće atrakcije Kozije stijene ili Tepih livade, manastir Raču - zadužbinu kralja Dragutina, a vozili su se i Šarganskom osmicom - željezničkom trasom od Šargana do Mokre Gore.

Nezaobilazan je bio i Drvengrad, etno selo u gradskom obliku i strukturi, na brdu Mećavnik, podignut po zamisli režisera Emira Kusturice.

U Užicu su posjetili 70 godina star Narodni muzej i Muzej Užičke republike, otvorenom prošle godine, kao i Јokanovića kuću u kojoj je postavljena izložba ambijentalnog karaktera na temu: “Gradska kuća u Užicu u 19. i početkom 20. vijeka“. Postavkom je prikazana potpuna transformacija Užica, od orijentalne varoši “šehera“ u srpsku varoš.

Ispod užičkog Starog grada, učenici su obišli jedan od simbola grada Užica – hidrocentralu na rijeci Đetini. To je prva električna centrala podignuta po Teslinim principima polifaznih struja u Evropi i druga u svijetu, svega pet godina poslije podizanja iste takve na rijeci Nijagari u Americi.

Kako je protekla posjeta Sirogojnu, Zlatiboru, Vrnjačkoj Banji, Čačku, Kraljevu i drugim mjestima pogledajte u našoj reportaži.