latinica  ћирилица
27/04/2017 |  20:15 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Ivanović: Međunarodna zajednica prihvatila koncept ucjena

Današnjom odlukom Suda u Kolmaru, kojom je odbijen zahtjev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, promovisan je recept kako će Albanci uz pomoć međunarodne zajednice rješavati bilo koje pitanje u budućosti, rekao je Srni predsjednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović.
Oliver Ivanović (foto: Tanjug/Screenshot) -
Oliver Ivanović (foto: Tanjug/Screenshot)

"Očigledno je da su Albanci uz pomoć međunarodnih mentora osmislili recept kako rešavati bilo koje pitanje na Kosovu i Metohiji, a to je kombinacija pritisaka i pretnji, čak i ratom", kaže Ivanović.

On smatra da je "u vezi sa Kosovom sve improvizacija" i da je međunarodna zajednica, braneći sopstveni koncept zvani "nezavisno Kosovo", uvijek spremna da čini ustupke i da improvizuje.

"Nakon martovskog pogroma osmislili su pregovore o statusu, 2008. godine ukinuli međunarodnu civilnu kancelariju, prihvatajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, da bi 2011. godine opet pod pritiskom ulice i pretnjama izdejstvovali početak pregovora o normalizaciji odnosa", istakao je Ivanović.

Srbi, kaže Ivanović, moraju da "upru prst" u Ustav samoproglašenog Kosova i Ahtisarijev paket, kojima su Srbima garantovana prava jer u suprotnom postoji bojazan da će pod pritiskom i novim albanskim prijetnjama biti osmišljen plan koji ništa dobro ne može da donese Srbima.

"Srpski predstavnici, kako na lokalnom, tako i na centralnom nivou, moraju da progovore, moraju da deluju proaktivno, a ne naknadno. Moramo se izdići i shvatiti da ćutanjem i naknadnim reagovanjem ne možemo odbraniti ni sebe, ni interese države na Kosovu i Metohiji",kaže Ivanović.

Izvor: SRNA