latinica  ћирилица
27/04/2017 |  21:13 ⇒ 28/04/2017 | 12:02 | Autor: RTRS

Cvijanović: Svaki nivo vlasti treba da izvrši preuzete obaveze (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je za RTRS da je u Vašingtonu, na proljećnoj Skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, razgovarano o aranžmanu BiH sa MMF-om i da je sada na svakom nivou vlasti da ispuni preuzete obaveze.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- U Vašingtonu je razgovarano o aranžmanu sa MMF-om koji je neophodno održati na životu, ne samo zbog toga što on nosi određene pogodnosti sa aspekta jeftinih sredstava do kojih možemo da dođemo, nego i uopšteno zbog reformskih procesa. Aranžman sa MMF-om je čvrsto vezan za Reformsku agendu, koja nas pozicionira na putu ka EU - rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske je istakla da su svi akteri u BiH izrazili podršku aranžamanu sa MMF-om i Reformskoj agendi, a da su onda "oni koji su davali najveću podršku i najviše pričali o reformama, ustvari, pokazali da nemaju kapacitet za njihovo sprovođenje".

Cvijanovićeva kaže da je očekivano zaustavljanje seta reformskih zakona u Predstavničkom domu BiH.

- Јa sam u Vašingtonu jedina očekivala da ne dođe do usvajanja toga seta zakona jer sam znala šta je na sceni- da Savjet ministara u suštini nema većinu, jer je očito da u Parlamentu BiH ne može da mobiliše dovoljno ruku "insajder" ljudi, onih koji pripadaju upravo partijama koje čine vlast na bh. nivou- rekla je Cvijanovićeva i dodala da su u MMF-u očekivali da dođe do usvajanja pomenutih zakona.

Cvijanovićeva smatra da svaki nivo vlasti u BiH treba da izvrši preuzete obaveze.

- MMF ne popušta. Mi smo potsigli određene dogovore i preuzeli obaveze i sad je na svakom nivou da izvrši svoj dio obaveza. Јa sam zadovoljna posjetom Vašingtonu, mi tamo i nismo bili tema, jer smo sve svoje obaveze izvršili u decembru prošle godine, a sad na kraju aprila imamo situaciju da obaveze nisu izvršene od strane Parlamentarne skupštine BiH, odnosno Savjeta ministara i federalnih partnera - rekla je premijerka Srpske i dodala da je važno da se locira nivo koji ne ispunjava svoje obaveze.

Cvijanovićeva je izrazila nezadovoljstvo činjenicom da je, kako kaže, ishod svega što se dogovara i radi na zajedničkom nivou uvijek krajnje neizvjestan. Ona je rekla da su institucije Srpske funkcionalne i da su ispunile sve, ali da bi bilo lakše riješiti postojeće probleme da nema blokada i opstrukcija političkog Sarajeva i srpskih predstavnika na nivou BiH.

Premijerka Srpske je navela da je u Vašingtonu i Njujorku imala niz kvalitetnih sastanaka, poput sastanaka sa ruskom misijom pri UN, sa kojima Srpska tradicionalno ima dobru saradnju.

- Oni često govore u ime međunarodnog prava i odbrane dejtonske pozicije ne samo Srpske, nego i cijele BiH. Oni to pokazuju svaki put kada visoki predstavnik prezentuje izvještaj Savjetu bezbjednosti, veoma često predstavnici Rusije citiraju određene dijelove iz našeg izvještaja - naglasila je Cvijanovićeva i dodala da Rusija ima povjerenje u Srpsku zato što zna da se Srpska ozbiljno bavi pitanjem međunarodne pozicije BiH, odnosno Srpske, sa aspekta onoga što je dao Dejtonski mirovni sporazum.