latinica  ћирилица
28/04/2017 |  10:59 ⇒ 11:00 | Autor: RTRS

Krivičnim zakonikom biće ispunjeni standardi FATF

Obaveze koje proističu iz preporuka Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca /FATF/ i Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma /Manival/ biće ispunjene stupanjem na snagu novog krivičnog zakonika Republike Srpske, što se može očekivati u prvoj polovini godine, rečeno je u Ministarstvu pravde Srpske.
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

"Novine, koje su predviđene navedenim zakonikom, a odnose se na preporuke FATF i Manivala, u oblasti su boljeg regulisanja krivičnih djela pranja novca i finansiranja terorizma", navode u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

Podsjećaju da je FATF, na sastanku u Parizu u februaru, pozitivno ocijenio zakonska rješenja koja su sadržana u Nacrtu krivičnog zakonika Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske u februaru je usvojila Nacrt krivičnog zakonika, sa ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama FATF.

Vlada Republike Srpske trebalo bi prijedlog krivičnog zakonika Republike Srpske da utvrdi u maju i uputiti ga u skupštinsku proceduru.

Narodna skupština usvojila je juče po hitnom postupku Zakon o dopuni Zakona o društvima za osiguranje čiji je cilj harmonizacija sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima FATF.

Izvor: SRNA