latinica  ћирилица
28/04/2017 |  13:20 ⇒ 13:32 | Autor: RTRS

Foča- Sa nastavnikom Krsmanovićem savladavaju tajne novinarsta (VIDEO)

U većini škola u Republici Srpskoj posljednjih godina bilježimo značajne pomake u nastavi i vannastavim aktivnostima.
Foča: Edukacija učenika - Foto: RTRS
Foča: Edukacija učenikaFoto: RTRS

Među njima je i fočanska Osnovna škola "Sveti Sava" u kojoj osim u đačkoj zadruzi, nastavnici i učenici uspjehe bilježe i u sekcijama. Tako je i nastavnik srpskog jezika Duško Krsmanović ponio tutulu najinovativnijeg u BiH.

Učenik sedmog razreda Aleksandar Pipović član je literarne sekcije u kojoj se bave i novinarstvom. Naučio je i da snima i montira priloge za "Mali školski dnevnik". Zajedniki rad sa nastavnikom čini ga srećnim.

- Ukazuje nam na greške koje mi ne vidimo i zanimljivo je raditi sa njim - kaže Aleksandar.

Isto mišljenje imaju i njegovi drugari. Nađa Kunarac, učenica sedmog razreda, kaže da je mnogo novog naučila o informacijama u novinarstvu i pisanju. Njen vršnjak Rastko Stanković ističe da je rad sa nastavnikom Krsmanovićem  zanimljiv, jer ima drugačiji metod rada i ne ljuti se na njih, već, naprotiv, zajedno napreduju.

Nastavnik Duško Krsmanović ponosan je što je uspješno obnovio rad utihnule sekcije i uveo novine s akcentom na medijsko opismenjavanje. Zajedno su "prošli" i obuke za elektronsko novinarstvo. Prvi dnevnik otvorio je i nove mogućnosti.

- Na insistiranje djece, u taj dječiji dnevnik je ušao i igrani program. Snimali smo i reklame, a na kraju je sve izgledalo kao kolažni program - kaže Krsmanović.

Sve ove novine zapazili su i u Centru za obrazovne inicijative "Step baj step" iz kojeg ističu da kvalitetnog obrazovanja nema bez kvalitetnih nastavnika.

Direktorka Centra Radmila Rangelov Јusović kaže da nastavnici rade u veoma teškim uslovima, jer škole nisu dovoljno opremljene, a nije prisutna ni šira podrška. Međutim, ističe, da ipak uspijevaju da realizuju nevjerovatne prakse i da učenici postižu odlične rezultate.

Duško Krsmanović proglašen je za najinovativnijeg nastavnika u konkurenciji 170 kolega iz Srpske i Federacije BiH.