latinica  ћирилица
28/04/2017 |  13:46 ⇒ 13:46 | Autor: RTRS

Stefanović: Ne očekuje se ugrožavanje bezbjednosti zbog makedonske krize

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da ne očekuje da bezbjednost Srbije bude ugrožena zbog dešavanja u Makedoniji, ali da su srpske bezbjednosne snage spremne da reaguju i u tom slučaju.
Nebojša Stefanović (Foto:http:nebojsastefanovic.rs) -
Nebojša Stefanović (Foto:http:nebojsastefanovic.rs)

On je novinarima u Beogradu rekao da je Vlada Srbije ranije predviđala "sve moguće situacije i scenarije" u državama u okruženju i pripremala se za takva dešavanja.

Komentarišući medijske navode da se spremaju napadi na policijske stanice u južnom dijelu centralne Srbije /Preševo, Bujanovac/, Stefanović je rekao da je policija sa Vojskom Srbije napravila raspored snaga, kako bi se očuvala bezbjednost zemlje i da će ako bude bilo potrebe te snage biti razmještane.

On je dodao da već neko vrijeme postoje upozorenja da se podigne nivo bezbjednosti i da već izvjesno vrijeme postoje mjere za zaštitu policijskih stanica u cijeloj Srbiji.

On je naveo da nema potrebe za tim da jedinice Žandarmerije budu vraćene u Kopnenu zonu bezbjednosti /blizu administrativne granice sa Kosovom i Metohijom/.

Na pitanje da li turske obavještajne službe djeluju u Srbiji, on je rekao da ne raspolaže sa svim podacima i da su strane službe bezbjednosti u nadležnosti Bezbjednosno-informativne agencije /BIA/ Srbije.

"Službe bezbednosti će se truditi da spreče negativna delovanja stranih obaveštajnih službi na teritoriji Srbije", istakao je on.

Stefanović je rekao i da očekuje da će glavni dio današnje sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti Srbije biti posvećen dešavanjima u Makedoniji i mjerema koje bi službe bezbjednosti, eventualno, trebalo da preduzmu.

Izvor: SRNA