latinica  ћирилица
28/04/2017 |  14:46 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Policija traži od sindikata da im plati obezbjeđenje skupa?

U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju koji je na snazi od 2008. godine Savez sindikata Republike Srpske je u roku podnio prijavu CЈB Banja Luka za održavanje mirne protestne šetnje na dan 1. maja 2017., godine.
Dom sindikata Republike Srpske - Foto: arhiv
Dom sindikata Republike SrpskeFoto: arhiv

U saopštenju sindikata se navodi, da su prvi put u svojoj istoriji "dobili rješenje kojim im se odobrava održavanje javnog skupa, ali da su dužni platiti troškove angažovanja policijskih službenika na obezbjeđenju javnog skupa".

Iz Savez sindikata navode da u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju nisu tražiili policijske službenike da obezbjeđuju javni skup, jer su u skladu sa istim zakonom obezbijedili redare iz svojih redova koji odgovorno obezbjeđuju skup.

"Od CЈB Banja Luka smo dobili predračun da uplatimo 3080 KM za 77 policijskih službenika koji po procjeni CЈB Banja Luka bi trebali da obezbjeđuju javni skup", navode iz sindikata.

Ovu obavjest im je kaže stigla danas u 13.00 časova, navodeći da im je traženo da avansno uplate traženi iznos.

Za 25 godina postojanja nikom, navode, nije tražio da plaćaju policijske službenike koji su angažovani za obezbjeđenje skupa.

"Napominjemo, da mi protestnom prvomajskom šetnjom ne zarađujemo pa nije ni logično da tražimo i plaćamo obezbjeđenje. Ne organizujemo koncert estradnih zvijezda niti sportska takmičenja nego mirnu protestnu šetnju kojom obilježavamo naš praznik - Prvi maj međunarodni praznik rada", navode iz sindikata.

CЈB Banja Luka uputili su javno pitanje da li je ikad i kome naplatio učešće policijskih službenika u obezbjeđivanju mitinga, protestnih šetnji, bilo javnih skupova čiji je organizator bilo koji segment društva Republike Srpske.