latinica  ћирилица
28/04/2017 |  15:32 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Foča- pomoć za prekvalifikaciju mladih (VIDEO)

Osmoro mladih iz Foče sa srednjom stručnom spremom, dobilo priliku da putem projekta "Pomoć za samopomoć" prođe praktičnu obuku i osposobljavanje kako bi lakše dobili posao.
Foča: Projekat za prekvalifikaciju - Foto: RTRS
Foča: Projekat za prekvalifikacijuFoto: RTRS

Njih osmoro će u narednih pola godine raditi kod sedam poslodavaca u različitim djelatnostima, od drvoprerade, turizma, ugostiteljstva, pekarstva i nevladinih organizacija. Riječ je o mladima koji će kroz ovaj program steći uslove za prekvalifikaciju.

Dvadesetdvogodišnja Fočanka Milica Vuković prije četiri godine završila je srednju školu i stekla zvanje šumarski tehničar. Prvi posao dobila je u pekari. Vjeruje da će se osposobiti za proizvodnju i prodaju pekarskih proizvoda.

"Mnogo mi znači ova prilika koju su nam pružili da se dokažemo, nadam se da će sve biti na obostrano zadovoljstvo", govori Milica Vuković.

Novac za plate obezbjeđuju Udruženje za psiho-socijalnu podršku "Progres" i opština Foča, dok su poslodvaci dužni da izdvoje novac na poreze i doprinese. Učesnici u projektu saglasni – uspješna prekvalifikacija prethodnih godina opravdala je ulaganja.

"Ono što nas ohrabruje u svemu ovome jeste da je više od pola od tih mladih ljudi nakon izvršene obuke ostalo u stalnom radnom odnosu", ističe Radisav Mašić načelnik Foče.

Elvir Čaušević koordinator projekta Udruženja "Progres" kaže: "Ono što nas posebno raduje jeste da smo vremenom pomjerili i postavili fokus na zanatska zanimanja da smo se približili tome da kroz ovaj program priliku da dobili mladi koji su završili neki od zanata".

Uspješnu prekvalifikaciju od 2012.godine završilo je 48 mladih Fočaka, a projekat je realizovan uz pomoć 
njemačke fondacije "Krila nade".