latinica  ћирилица
28/04/2017 |  19:25 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Pitanje vremena kada će Sjeverna Koreja napasti SAD

Američki državni sekretar Reks Tilerson smatra da će u budućnosti Sjeverna Koreja moći da napadne SAD i stoga Vašington ne može da ostane ravnodušan.
Reks Tilerson (Foto:.huffpost.com) -
Reks Tilerson (Foto:.huffpost.com)

"Prijetnja od nuklearnog napada Sjeverne Koreje na Seul i Tokio je realna. Samo je pitanje vremena kada će Sjeverna Koreja imati kapacitet da izvrši napad na SAD.S obzirom na takvu retoriku SAD ne mogu samo da stoje po strani“, rekao je Tilerson na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN o Sjevernoj Koreji.

On je pozvao na jačanje finansijske izolacije Sjeverne Koreje i uvođenje novih ograničenja protiv Pjongjanga. Prema njegovim riječima, ne postoji razlog da se vjeruje da će Sjeverna Koreja izmijeniti ponašanje u okviru postojećeg režima sankcija.

“Diplomatski i finansijski pritisak na Sjevernu Koreju biće podržan spremnošću da se suprotstavi agresiji Sjeverne Koreje primenom vojnih dejstava ukoliko to bude potrebno“, dodao je američki državni sekretar.

On je pozvao međunarodnu zajednicu “da prekine ili smanji“ diplomatske odnose sa Pjongjangom.

Pri tome je Tilerson istakao da Vašington ne traži promjenu režima u Sjevernoj Koreji ili destabilizuje Azijskopacifički region.

Tilerson je dodao da su SAD spremne da nastave da pružaju pomoć Severnoj Koreji ukoliko Pjongjang počne postepeno da smanjuje svoj nuklearni program.

“Sjeverna Koreja mora da preduzme konkretne korake za smanjenje pretnje koju njen nezakoniti program nuklearnog oružja predstavlja za SAD i naše saveznike“, dodao je Tilerson.

Izvor: Tanjug