latinica  ћирилица
02/05/2017 |  11:14 | Autor: RTRS

Putin potpisao zakon o zabrani imenovanja djece po psovkama

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuje upotreba psovki, brojeva, znakova interpunkcija, kao i naziva zanimanja prilikom davanja imena djeci.
Vladimir Putin (foto: Sputnik/ ALEXEY DRUZHININ) -
Vladimir Putin (foto: Sputnik/ ALEXEY DRUZHININ)

Osim toga, zakon će uređivati i kako će se dijete prezivati, odnosno da li će, prema dogovoru oca i majke, dijete nositi očevo ili majčino prezime, ili i jedno i drugo spojeno crticom, navode ruski mediji.

Mediji u Rusiji prenose da prije ovog zakona nije postojalo nijedno ograničenje prilikom davanja imena djeci, a državne institucije su bile u obavezi da u registar upišu ime koje su roditelji svom djetetu dali, kako god ono glasilo.

Inače, razlog zbog čega je ovaj zakon uopšte i donijet bio je slučaj sa jednim djetetom koga su roditelji namjeravali da nazovu Bočirvf – biološki objekat čovjeka iz porodice Voronovih-Frolovih.

Naime, dijete se rodilo 26. juna 2002. godine, a zbog spora koji se vodio oko imena dokumenti ni dan-danas tom detetu nisu izdati, prenio je Sputnjik.

Najviše čudnih imena djeci su davali građani ruske prestonice, poput Nikolaj Nikita Nil, Hristamrirados, Delfin, April, Princeza Danijela, Okeana, Sofija Sunašce.