latinica  ћирилица
08/05/2017 |  22:04 ⇒ 22:56 | Autor: RTRS

Milići- "Dani Milutina Milankovića"

U Srednjoškolskom centru u Milićima večeras je otvorena manifestacija "Dani Milutina Milankovića", koja će trajati do 12. maja.
Milići- "Dani Milutina Milankovića" - Foto: SRNA
Milići- "Dani Milutina Milankovića"Foto: SRNA

Manifestacija je otvorena izložbom fotografija i dokumenata pod nazivom "Život i djelo Milutina Milankovića", te prigodnom svečanošću.

Direktor SŠC-a Vesna Bogičević rekla je prilikom otvaranja da se "Dani Milutina Milankovića" organizuju već treću godinu zaredom.

- Nama je čast što ova srednjoškolska ustanova nosi naziv po ovom velikom srpskom naučniku, koji je svojim naučnim doprinosom spojio zemlju i nebo, a stvaralačkim duhom, gradeći mostove, zemlju sa suncem - navela je Bogičevićeva.

Predsjednik beogradskog Udruženja "Milutin Milanković" Slavko Maksimović izrazio je zadovoljstvo što jedna škola u Republici Srpskoj nosi ime Milutina Milankovića i čuva ga od zaborava.

- Saradnja je počela prije nekoliko godina otvaranjem Parka velikana, kada je ovdje postavljena i bista Milutina Milankovića, a nastavljena je organizovanjem "Dana Milutina Milankovića" koji su sadržajno veoma raznovrsni i bogati - naveo je Maksimović.

Na svečanosti je govorio i načelnik opštine Milići Momir Lazarević, koji je istakao da opštinske vlasti podstiču kulturne u naučne aktivnosti u toj lokalnoj zajednici, u čemu SŠC ima važnu ulogu.

Programom manifestacije predviđeno je da sutra u Domu rudara u Milićima glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske izvedu predstavu "Posljednji mejdan Petra Kočića", u srijedu je planiran nastup recitatora, muzičara, horova i folklornih ansambala iz Milića i susjednih opština, a u četvrtak će biti prikazan dokumentarni film "Putnik kroz vasionu i vekove", režisera Dušana Vulekovića.

Manifestacija će biti završena 12. maja sportskim aktivnostima učenika SŠC-a.

Organizator manifestacije je SŠC "Militin Milanković", a pokrovitelji opština Milići i Kompanija Boksit.

Izvor: SRNA