latinica  ћирилица
15/05/2017 |  08:18 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Vigemark danas u Sarajevu sa poljoprivrednicima iz EU

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark danas će se sastati sa 12 predstavnika poljoprivrednih udruženja iz osam zemalja članica EU koji dolaze u trodnevnu posjetu BiH.
Vigemark - Foto: RTRS
VigemarkFoto: RTRS

Vigemark će informisati goste iz Hrvatske, Mađarske, Italije, Luksemburga, Poljske, Rumunije, Španije i Velike Britanije o odnosima između EU i BiH, o napretku pridruživanja, kao i trenutnom stanju razvoja poljoprivrednog i ruralnog sektora, te o prioritetima i perspektivama za razvoj koji su od velike važnosti za dalji razvoj socio-ekonomskih reformi i prosperitet BiH.

Posjetu organizuje Direktorat Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Riječ je o nizu studijskih posjeta slične tematike koje Evropska komisija redovno organizuje za različite organizacije interesnih strana s ciljem razmjene najboljih iskustava i prakse, kao i informacije o projektima koji se finansiraju iz Instrumenta pretpristupne pomoći /IPA/.

Tokom posjete, organizacije poljoprivrednika iz EU će kroz dijalog sa domaćim interesnim stranama, ministrima, poljoprivrednim institutima, civilnim društvom, akademskom zajednicom i farmerima razmijeniti iskustva i najbolje prakse iz EU, saopšteno je iz Delegacije EU.

Posjetiće i neke od uspješnih primjera u BiH, među kojima su mljekara "Milkos" u Sarajevu, Zemljoradnička zadruga Livač i Centar za ekonomski i ruralni razvoj koji je finansirala EU.

Prethodno će Vigemark u Zenici prisustvovati dodjeli grantova malim i srednjim preduzećima u ukupnom iznosu tri miliona evra.

Grantovi se dodjeljuju u okviru projekta "Oporavak malih i srednjih preduzeća zahvaćenih poplavama i jačanja njihove konkurentnosti na osnovu partnerstva za lokalni ekonomski razvoj", koji finansiraju EU i Njemačka vlada, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Vigemark će se sastati sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem i lokalnim privrednicima, te posjetiti Laboratoriju za ispitivanje bezbjednosti proizvoda "Lind" i "Impuls", kreativni centar u Tehno-parku Zenica, koji su uspostavljeni u okviru projekta koju je finansirala EU "Mentor – moderna ekonomija kroz nove tehnologije i usmjereno istraživanje".

Izvor: Srna