latinica  ћирилица
15/05/2017 |  09:10 ⇒ 12:17 | Autor: RTRS

"Majkrosoft": Hakerski napad je poziv na buđenje!

Sajber napad koji je zahvatio 150 zemalja u posljednja tri dana treba da bude "poziv na buđenje" za sve vlade u svijetu, saopštio je "Majkrosoft".

Kompanija je optužila vlade da su odgovorne za čuvanje podataka uz pomoć softvera koji je osjetljiv na napade, što hakeri mogu da iskoriste.

Najnoviji virus koristi grešku i operativnom sistemu "vindous" uz pomoć softverskog alata koji je ukraden od američke obavještajne službe.

Postoji bojazan da će se tokom dana nastaviti širenje kompjuterskog virusa, kada ljudi dođu na posao.

Za sada nije bilo mnogo novih prijavljenih slučjeva. Јuža Koreja je registrovala samo devet slučajeva, a Australija je saopštila da su pogođena samo tri preduzeća manje i srednje veličine.

Mnoge kompanije i stručnjaci radili su tokom vikenda na sprečavanju dodatnih zaraza. Virus "Vonakraj" preuzima kontrolu nad fajlovima korisnika kompjutera i traži otkupninu od 300 dolara da bi dozvolio pristup.

Do sada je pogođeno više od 200.000 kompjutera širom svijeta, prenio je Bi-Bi-Si.

U Јapanu su "Nisan" i "Hitači" objavili da su pogođenja neka njihova odjeljenja, a u Kini je energetski gigant "Petročajna" saopštio da građani na pojedinim benzinskim stanicama ne mogu da koriste sistem za plaćanje.

Izvor: SRNA