latinica  ћирилица
15/05/2017 |  09:10 | Autor: RTRS

Pjongjang: Nova raketa može da nosi veliku nuklearnu glavu

Sjeverna Koreja je potvrdila da je u nedjelju testirala novu vrstu balističke rakete, koja može da ponese veliku nuklearnu bojevu glavu.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

U nedelju je lansirana strateška balistička raketa "hvasong-12" srednjeg do dugog dometa objavila je Sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Kako se navodi, sjevernokorejski lider Kim DŽong Un je "lično nadgledao lansiranje rakete novog tipa", prenio je AFP. Kim DŽong Un je "obećao" nove nuklearne i raketne probe i upozorio da bi sjevernokorejsko oružje moglo da pogodi i američko kopno i pacifičku obalu, prenosi AP.

Ovo je novi tip srednje-dalekodometne balističke rakete koja može da ponese veliku nuklearnu bojevu glavu, saopštila je Sjeverna Koreja.

Јužnokorejska vojska je navela da je ova raketa, koja je u početku spominjana kao "neidentifikovani projektil", ispaljena sa lokacije sjeverozapadno od prestonice Sjeverne Koreje i da je letjela oko 700 kilometara.

Јonhap navodi da je ovo bila "prva provokacija od kada je novi predsjednik Јužne Koreje Mun Јe-in preuzeo vlast prošle srijede".

Sjeverna Koreja je saopštila da je raketa dostigla visinu od 2.111,5 kilometara. Rojters prenosi da je cilj testiranja bio utvrđivanje mogućnosti da rakete ponese "veliku i tešku nuklearnu bojevu glavu".

KCNA je navela da je raketa letjela 787 kilometara.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u utorak da razmatra najnovije lansiranje rakete Sjeverne Koreje, saopštile su diplomate.

AFP navodi da su na vanredni sastanak pozvale SAD i Јapan. Očekuje se da će sastanak biti održan u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli izjavila je ranije da je najnovije lansiranje rakete Sjeverne Koreje proizašlo iz "stanja paranoje" njenog lidera nakon nedavno održanih izbora u Јužnoj Koreji.

SAD će nastaviti da "pritežu šrafove" prema Sjevernoj Koreji vršenjem međunarodnog pritiska i eventualno novim sankcijama, izjavila je Hejli za Ej-Bi-Si, prenio je Rojters.

Lansiranje je bilo "blizu kuće" za Rusiju, rekla je Hejli i dodala da to nije način da Kim DŽong Un "zaradi" susret sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Balistička raketa koju je Sneverna Koreja ispalila nije predstavljala pretnju po Rusiju, jer je sletjela oko 500 kilometara od ruske granice, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, nakon što je Vašington ocijenio da bi Moskva trebalo da bude ljuta zbog najnovije raketne probe Pjongjanga.

Izvor: Tanjug