latinica  ћирилица
15/05/2017 |  12:51 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Savez logoraša Srpske protiv Mujkanovića

Savez logoraša Republike Srpske uputio je protestno pismo OHR-u, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i članovima Pravosudne komisije Brčko distrikta u kojem je izrazio protivljenje da se glavni tužilac iz Brčkog Zekerija Mujkanović imenuje za člana VSTS.
Zekerija Mujkanović (Foto:nezavisne.com) -
Zekerija Mujkanović (Foto:nezavisne.com)

U pismu se navodi da je neprofesionalno i suprotno svim standardima, koje su u pravosuđu BiH ustrojili predstavnici međunarodne zajednice, da se za člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta kandiduje lice koje je u septembru 1992. godine učestvovalo u ispitivanju zarobljenih Srba, civila iz Bukvika. 

Savez logoraša navodi da je Mujkanović, u Tužuilaštvu Brčko Distrikta odugovlačio da se procesuira slučaj "Boderište", odnosno da se pred Sud dovedu odgovorni za mučenja i stravično ubistvo 13 zarobljenih srpskih boraca u martu 1993. godine.

Savez logoraša podsjeća i da je Mujkanović kao tužilac i rukovodilac Tužilaštva Brčko distrikta učestvovao u podizanju optužnice u januaru 2002. godine protiv troje pripadnika HVO-a za silovanje četiri Srpkinje u osnovnoj školi u Bijeloj kod Brčkog. Međutim ovaj slučaj, kako se ističe, nije okarakterisan kao ratni zločin, već kao `običan zločin`, o čemu govore i izrečene kazne. Troje zlikovaca za taj gnusni čin dobilo je ukupno šest godina zatvora, zaključuje se u pismu Saveza logoraša Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne novine