latinica  ћирилица
15/05/2017 |  15:53 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Čordaš- U naredne dvije godine projekti vrijedni 80 miliona KM

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš izjavio je da Vlada Srpske sprovodi značajne aktivnosti na realizaciji projekata namijenjenih izbjeglicama, raseljenim licima i povratnicima i da će u naredne dvije godine resorno ministarstvo sprovesti projekte ukupne vrijednosti oko 80 miliona KM.
Banjaluka: Čordaš - Bratić - Foto: SRNA
Banjaluka: Čordaš - BratićFoto: SRNA

On je u današnjem razgovoru sa potpredsjednikom Narodne skupštine Srpske Senadom Bratićem naglasio da će samo Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja biti izgrađeno oko 1.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Čordaš je dodao da postoji mogućnost da neki od projekata budu nastavljeni i u narednim godinama, tačnije 2019. i 2020. godine.

Osim Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja tu su i Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja CEB 2, kao i Projekat obnove stambenih jedinica za raseljene osobe u BiH /SAF/, te Projekat rekonstrukcije stambenog fonda OPEC, koji se finansiraju iz kreditnih sredstava.

Čordaš i Bratić su ocijenili da je u prethodnom periodu mnogo urađeno na rješavanju problema izbjeglica, raseljenih i povratnika, ali da je ostalo još mnogo posla kako bi se ovoj, najranjivijoj kategoriji stanovništva obezbijedili normalni uslovi za život.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremama u vezi sa održavanjem okruglog stola "Kako do trajnih rješenja za izbjeglice, raseljena lica i povratnike u BiH".

Bratić je istakao da su potrebna ogromna sredstva kako bi se problemi riješili, ali i da je svjestan činjenice da su budžetska sredstva ograničena i da nisu dovoljna, kako bi svi zahtjevi bili riješeni.

On je dodao da u BiH i dalje postoji oko 60.000 podnesenih zahtjeva za obnovu imovine, te da tome treba dodati i devastiranu putnu, vodovodnu i elektro infrastrukturu, čija sanacija takođe zahtijeva značajna sredstva i da je vrlo često uslov povratka.

Bratić je izrazio nadu da će u narednom periodu budžetska sredstva za ovu populaciju stanovništva biti značajno povećana.

Okrugli sto "Kako do trajnih rješenja za izbjeglice, raseljena lica i povratnike u BiH" biće održan 19. maja u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, a cilj je sagledavanje sadašnjeg stanja u ovoj oblasti sa prijedlogom mjera za konačno rješavanje pitanja. 

Izvor: Srna