latinica  ћирилица
15/05/2017 |  16:02 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Štrajk upozorenja komunalaca u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

Јednočasovni štrajk upozorenja održali su jutros zaposleni u Komunalnom preduzeću Rad Istočno Sarajevo koji su tri mjeseca bez primanja.
Štrajk - Foto: RTRS
ŠtrajkFoto: RTRS

Komaunalci traže isplatu tri plate i hitno razrješenje teškog stanja u ovom preduzeću. Iz uprave poručuju da će već sutra biti isplaćena februarska plata, a tokom sedmice održan sastanak na kojem će biti predstavljene mjere za izlazak iz krize.

Tačno u 10 časova mašine su ugašene, a ulazna kapija zaključana. Na jednočasovni štrajk upozorenja, ističu radnici Rada, bili su primorani.

Radnik KP Rad Ddragan Stevanović kaže da su dovedeni na rub egzistencije, jer tri mjeseca namaju nikakvih primanja. Ističe da ima dvoje djece, a ni supruga mu nije zaposlena, te da žive od njegovih primanja.

A kako preživjeti, postalo je svakodnevno pitanje za 61 zaposlenog u ovom preduzeću.

Njegov radni kolega Vladimir Samardžić kaže da su "ovdje ljudi prisiljeni da prežive s mizernom, minimalnom platom. Napominje, da većina njegovih kolega ima četovročlanu ili petočlanu porodicu kojoj je potrebno obezbijediti novac za hranu i režije.

Zatražili su radnici hitnu isplatu februarske, a zatim martovske i aprilske plate, regres za prošle tri godine, a pred upravu su stavili rok od sedam dana da organizuje sastanak sa Skupštinom akcionara i Nadzornim odborom gdje će im biti predočen plan i program izlaska iz krize i rješavanje problema.

Mirko Marvan, predsjednik Sindikalne organizacije i štrajkačkog odbora Rada, kaže da ukoliko ne budu ispoštovani njihovi zahtjevi da će biti prisiljeni da svoja prava traže potpunom obustavom rada, s tim što je ovo posebna djelatnost gdje se ne smije dovoditi u pitanje ugrožavanje zdravlja djece i bolesnih.

Iz Uprave preduzeća kažu da razumiju radnike. Sutra će biti isplaćena februarska plata, a u toku sedmice održaće sastanak sa sindikatom i Skupštinom akcionara gdje će biti predočene mjere za izlazak iz krize. Tvrde da za trenutnu situaciju nije odgovorna ni Uprava preduzeća, ni Skupština akcionara.

Strahinja Ttifković, direktor KP Rad, kaže da je glavni krivac za ovo osnivanje komunalnog preduzeća u opštini Istočna Ilidža gdje je KP Rad izgubilo preko 50.000 KM na mjesečnom nivou što predstavlja polovinu prihoda. Dodaje da u pregovorima sa Istočnom Ilidžom nisu htjeli da prime nijednog radnika, iako ima 30 radnika iz Istočne Ilidže.

Sa problemima radnika upoznati su i u Skupštini akcionara, odnosno opštini Istočno Novo Sarajevo. Opština sutra uplaćuje preostalih 13.000 maraka čime će izmiriti sve svoje obaveze, a Upravi preduzeća je naloženo da hitno sačini plan mjera.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić je prije nekolika dana izjavio da je radnicima garantovano da  Uprava preduzeća od prvog juna neće kasniti s izmirivanjem nijedne obaveze prema radnicima, te da će se u Radu najvjerovatnije morati izvršiti određeni rezovi koji se odnose na smanjenje broja zaposlenih.

Istovremeno, u Upravi prave i planove za povećanje prihoda uvođenjem "pauk" službe i uvođenjem struje i video nadzora na deponiji u Krupačkim stijenama. Kako će se iz problema izaći - trebalo bi da bude jasnije nakon najavljenog sastanka sindikalaca i odgovornih za ovo preduzeće.