latinica  ћирилица
15/05/2017 |  17:47 ⇒ 16/05/2017 | 07:33 | Autor: RTRS

Uoči sjednice NSRS - o Ljubiji i sindikati i stranke (VIDEO)

Narodna skupština sutra bi trebalo da razmatra odluku Vlade o prodaji 65 odsto akcija Rudnika željezne Rude Ljubija komapniji Izraeli investment grup.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS) -
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (Foto: NSRS)

Da li će ova odluka dobiti podršku većine poslanika, još nije izvjesno. Radnici Mitala danas su još jednom apelovali na njih da glasaju protiv. Istovremeno, Udruženje građana, dioničara-akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u BiH, poslalo je otvoreno pismo akcionarima RŽR Ljubija, u kojem traže hitno sazivanje vanredne skupštine RŽR Ljubija.

Iz Sindikata radnika Arselor Mitala uoči sjednice još jednom su od poslanika zatražili da glasaju protiv odluke o prodaji akcija Ljubije kompaniji Izraeli investment grup.

- Valjda bi trebalo i to da uvaže, da poštuju i naše mišljenje. Ako odluče drugačije, onda će oni snositi odgovornost. Koliko ćemo mi imati koristi od tog njihovog snošenja odgovornosti, ja ne znam - kaže Milanko Stojnić, predsjednik Sindikata radnika kompanije Arselor Mital.

S druge strane, iz Udruženja građana, dioničara-akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u BiH još jednom upozoravaju na nezakonitosti u poslovanju Mitala i traže sazivanje vanredne skupštine RŽR Ljubija, zbog preispitivanja ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća "Novi rudnici Ljubija".

"Kada se održi vanredna skupština RŽR Ljubija i utvrde (eventualne) anomalije u ugovoru, onda će biti potvrđena ponižavajuća naznaka u ponudi za otkupom 65 odsto akcija, u kojoj se navodi da se garancija ne nudi, jer smatraju da je to neopravdano s obzirom na njihovu reputaciju i prisustvo njihove kompanije 13 godina u Republici Srpskoj", navode iz Udruženja.

Akteri sutrašnje sjednice ostali su na početnim pozicijama. Iz DNS-a ponavljaju da ovu odluku Vlade ne mogu podržati, jer potencijalni kupac nema kredibilitet da bi mogao unaprijediti rudarstvo na području prijedorske regije.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić kaže da mu je "najžalije što se sva ta pitanja, umjesto sučeljavanja argumentima, svela na politikanstvo i prebrojavanje glasova. To je tragedija za nas i mi u tome nećemo da učestvojemo, ali imamo naš čvrst stav".

Prebrojavanjem glasova, bavili su se zato u SDS-u, zamjerajući DNS-u neprincipijelnost kada je riječ o ovom pitanju.

- Rečenica u kojoj kažu da će oni glasati protiv, a da će sutra ostati u Vladi, to je samo dvostruki politički aršin, jer to je nešto što je nemoguće - smatra Milan Tubin, predsjednik Gradskog odbora SDS Prijedor.

- Јa sam sa Markom Pavićem pričao prije svega ovoga. On je rekao – mi imamo razloge zbog kojih ne možemo podržati, ali ako bude većina za to, mi nemamo ništa protiv. Kao što vidite, ljudi ne prave nikakav problem, prave oni koji sada očekuju da iz toga izvuku neke kapitalne zaključke kako se raspala koalicija. Eto, nije se raspala i moram vam reći da je još jača - rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

SNSD-ovi poslanici glasaće "za", kao i poslanici Socijalističke partije. Ključevi prodaje tako će biti u rukama poslanika Koalicije Domovina, nezavisnih poslanika i Samostalnog srpskog demokratskog kluba. Neki od njih tražili su i dodatna objašnjenja, kaže ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

- Sve je otvoreno. U našem ministarstvu postoji služba koja će svakome ko želi da izvrši uvid u bilo šta što ga zanima u vezi s ovim projektom dati podatke na uvid, jer ništa nemamo skriveno - reako je Đokić.

Sutrašnjim razmatranjem u Narodnoj skupštini, a nakon toga i glasanjem, biće stavljena tačka na ovaj postupak koji traje od 2012. godine, kaže Đokić. Ako odluka o prodaji dobije potrebnu većinu, iz sindikata radnika Mitala najavljuju i radikalnije oblike borbe protiv te odluke, iako još ne preciziraju kakve. Najavljenu blokadu Prijedorske petlje policija nije odobrila.